Identitatea legală nu înseamnă doar deschiderea unui cont bancar: accesul la asistență medicală și dreptul la vot pot depinde de acesta. Însă, puțin sub 1 miliard de oameni din lume nu pot dovedi, cu acte, cine sunt, potrivit Băncii Mondiale.
Este o problemă pentru care antreprenorul Joseph Thompson pare să fi găsit o modalitate de rezolvare. Start-up AID: Tech a creat o aplicație digitală care permite persoanelor fără documente oficiale să își creeze o identitate juridică.
Asigurarea identității juridice, inclusiv înregistrarea nașterii, până în 2030 este unul dintre obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) ale Națiunilor Unite. Aceasta a determinat Banca Mondială să lanseze inițiativa Identificare pentru dezvoltare (ID4D), în 2014.
Cele mai recente date ale Băncii arată că există puțin peste 987 de milioane de oameni în lume care nu au identitate juridică, în scădere față de 1,5 miliarde, în 2016. Majoritatea locuiesc în țări subdezvoltate, unde aproximativ 45% dintre femei și 28% dintre bărbați nu au un act de identitate legal.
Pentru cei aproape 80 de milioane de oameni obligați să-și părăsească casele, din cauza războaielor sau persecuțiilor, anul trecut, situația este și mai gravă. Documentele de identitate sunt adesea pierdute în confuzie și totuși pot fi vitale pentru succesul cererii lor de statut de refugiat.
Aplicația Thompson folosește tehnologia blockchain pentru a păstra identitatea digitală a utilizatorului. Ca soluție digitală, se potrivește perfect economiilor emergente, unde majoritatea își gestionează finanțele folosind smartphone-uri.
Un studiu realizat pe 15 țări în curs de dezvoltare a identificat 600 de milioane de persoane care au un smartphone, dar nu au un cont bancar. Mulți dintre aceștia folosesc aplicații de plată digitală pentru a-și gestiona banii și aceste tranzacții pot fi utilizate și pentru a-și verifica digital identitatea. Una dintre problemele cu care se confruntă persoanele din aceste țări, este înregistrarea nașterii unui copil. Femeile fără legitimație legală se confruntă cu obstacole în care legile impun utilizarea actului de identitate al tatălui, la înregistrarea unei nașteri. „Avem proiecte în Tanzania în care am avut primul copil din lume înregistrat utilizând blockchain”, spune Thompson. „Mama care l-a născut și-a realizat un profil digital și, ulterior, micuțul a devenit un cetățean cu identitate legală. Este o soluție pe care o putem extinde rapid, așa încât și alții să beneficieze de drepturile legale ce li se cuvin”, conchide acesta.