Ce este mai important pentru reușita unui plan – strategia sau tactica punerii ei în practică? Evident, amândouă, dublate de o atitudine în care claritatea pozitivă este elementul cheie.
Ai un vis pe care vrei să-l transformi în realitate? Ar putea să pară un salt enorm să treci de la ceea ce visezi la transpunerea în practică dar, cu mentalitatea potrivită, claritate și focusarea pe parcurgerea etapelor, poți să reușești.
Viața și ingredientele sale nu îți sunt, de cele mai multe ori, aliatul potrivit pentru a-ți îndeplini visele, pentru a aduce în realitate ideile tale, pentru a produce shift-ul semnificativ care simți că merită toată energia ta. Pentru că meandrele trăitului sunt nu doar nesfârșite ci și impredictibile, și pentru a face trecerea de la vise la fapte, ai nevoie de: un plan clar, o schimbare de atitudine și o rețea.
Pune planul pe hârtie
Este ceva foarte special, semnificativ și puternic să-ți transpui ideile pe o foaie albă, goală, de hârtie – vezi cum tot ce era ceva imaginar prinde contur, devine tangibil, este mai aproape de realitate. De aceea, este esențial să detaliezi, în scris, să tai, să rescrii, să reconfigurezi, să lustruiești ideea de la care ai pornit și să o aduci, în termenii tăi, la stadiul de plan. La fel cum este foarte important să scrii și să rescrii țelul, scopul, pentru care faci toate aceste eforturi – de fapt aceasta este esența de la care ai plecat și care te motivează.
Toți antreprenorii dinaintea ta au făcut exact același lucru – că era o un colț de șervețel, mâzgălit pixul, sau o suită elaborată de pași clari, articulați cu buline și subpuncte, nu uita că toți au început așa. Nu întâmplător – scrisul de mână, fapt demonstrat, nu face decât să te ajute să-ți sistematizezi ideile mai bine, în stilul tău.
Ești propria-ți galerie
Faptul că vorbești în sinea ta, că ai acel dialog interior, în care ideile se cern și se stabilizează, este un proces – spun psihologii – fundamental pentru reușita planului pe care-l pui în mișcare. Ceea ce-ți spui poate la fel de bine să asigure succesul sau să distrugă complet toată construcția pe care o plănuiești – ești 100% responsabil de gândurile tale, prin urmare să nu te mire că lăsându-le pe cele negative să domine nu vei reuși nimic. Un singur exemplu poate fi grăitor și este oglinda realității de care de cele mai multe ori facem abstracție: unul dintre cei mai importanți factori în succesul sportivilor de performanță este antrenorul care, dacă este un bun psiholog, va înțelege să te îndrume către pozitivism, să facă din eșecuri lecții și să nu te lase să renunți. Imaginează-ți doi sportivi, egal pregătiți și talentați. Cine va câștiga? În 86% din cazuri, conform statisticii, acela care are o atitudine pozitivă, care se încurajează să fie mai bun, care se bucură de toate eforturile.
Exprimă ceea ce vrei
Un studiu realizat în Statele Unite, care viza start-up-urile, a concluzionat că cel mai bun randament în reușită îl au acelea al căror inițiator a discutat cel mai mult cu persoane din industria în care urma să se lanseze. Surprinzător pentru noi toți, majoritatea celor cărora le-am adresa întrebări sunt bucuroși să ne dea un sfat sau să ne facă recomandări minimale, vorbind din propria experiență. Vorbind, proaspeții antreprenori ajung să cunoască persoanele potrivite care le pot fi alături în dezvoltarea afacerii și, mai ales, să găsească cei mai potriviți colegi, oamenii pe care se vor putea baza. Fie și din punct de vedere emoțional, faptul că alții te vor încuraja sau îți vor spune, pe șleau, ce cred, te va motiva oricum să îți atingi visul.