Suprem în artele marțiale, actor și filozof, Bruce Lee a fost un adevărat maestru al introspecției, disciplinei și progresului personal.
Tim Cook, CEO Apple, se trezește la 4 dimineața iar Richard Branson, fondatorul conglomeratului Virgin, are o carismă inegalabilă. Chiar dac[ am urma, punct cu punct, rigorile, obiceiurile zilnice și căile fiecărui lider sau persoană de succes, șansele să ajungem ca ei sunt infime. Motivul? Exact!, nu suntem ei.
Pentru a fi cu adevărat leader, mai ales în zilele noastre, e nevoie de autenticitate. Destul de dificil de pus în practică, pentru majoritatea, pentru că un leader trebuie să construiască, rapid și eficient – iar pentru asta caută modele de succes, pe care încearcă să le adapteze și perfecționeze. Totuși, este evident, în acest caz, nu aplică mai deloc ceea ce crede/simte/vrea. Un mini-pact cu diavolul succesului – sacrificiul sinelui, pentru rezultate palpabile.
Nimeni nu pare să fi înțeles chimilitura de mai sus mai bine decât legendarul Bruce Lee, un maestru care încă inspiră generații de aspiranți în artele marțiale și nu numai, cu introspecțiile sale și rigoarea disciplinei.
“Când mă uit în jur”, spunea Bruce, “învăț mereu câte ceva și asta ar trebui să fie lecția supremă pentru sinele nostru, să fim mereu ceea ce suntem. Exprimă ce ești și ai încredere în tine. Nu încerca să imiți pe cineva despre care crezi că are succes. Pornește de la rădăcina a ceea ce ești și întreabă-te, cu umilință «cum pot so fiu eu?», după care întreabă-te «cum pot deveni cea mai buna versiune a mea?»,” Cele de mai sus, deși privite ca aroganță de detractorii lui Bruce Lee, reprezintă, de fapt, esența călătoriei celui care dorește să devină un leader adevărat – să cauți o creștere care să te elibereze și să te facă mai confortabil cu unicitatea ta. Ce face această călătorie incredibilă și aproape magică este că, atunci când ai această abordare cei din jur văd ceea ce ești, de fapt, unicitatea care te reprezintă, ceea ce îi face să aibă încredere. Astfel, cei din preajma ta vor conștientiza că nu ai fost zdrobit de viață pentru că ai arătat cine ești, prin urmare și ei pot face același lucru, iar arătând ce sunt de fapt, își vor putea vădi adevăratul potențial. Astfel, colegi, prieteni sau apropiați vor deveni mult mai încrezători să-și afirme punctul de vedere, să spună ce cred și să prezinte idei pline de imaginație, fără teama că vor fi judecați pentru opiniile lor. Pentru a funcționa corect acest concept implică în mod fundamental a descoperi și a împărtăși cine ești, ceea ce are o influență directă asupra a cât de confortabil sunt alții pentru a aduce inovația pe masă.
deopotrivă, respectă ceea ce îi definește pe ceilalți. Însă privește, nu doar te uita în cartea cealaltă a sălii de ședințe – așa poți fi sigur că antreprenorul strălucitor aflat de partea cealaltă a mesei, nu va fi redus la tăcere de ego-ul tău.
Sunt doar câteva sfaturi ce decurg din filozofia lui Bruce Lee, un om care a impus, plecând de la propria filozofie, un nou trend în lume, o nouă abordare – mai puțin marțială și mai mult artistică a lumii și vieții.
În final, iată câteva din multele fraze, pline de adevăr, miez și bun simț, care-i sunt atribuite:
- Cu cât prețuim mai mult lucrurile, cu atât ne prețuim mai puțin pe noi înșine
- Dacă petreci prea mult timp gândindu-te la un lucru, nu îl vei face niciodată
- Absoarbe ce este util, aruncă ceea ce este inutil și adaugă ceea ce te reprezintă
- La naiba cu circumstanțele, eu creez oportunități