Iau medicamentele mai multe vieți decât salvează? Cum este inventată o boală? Pe ce criterii sunt alocate organele donatorilor? Medicina are secretele ei întunecate…
Contractul nu presupune nicio semnătură, nicio strângere de mână, nu există termeni și condiții pentru a fi considerat valid. Intră în vigoare automat, de fiecare dată când pășim în cabinetul unui doctor. „Contractul”, nescris, dintre medic și pacient, statuează că fiecare doctor este obligat să ofere fiecărui pacient informații clare, să-l trateze cât poate de bine și să-l ferească de rău. Majoritatea oamenilor nu își dau seama însă că acest contract este încălcat zilnic. De cele mai multe ori, fără rea intenție dar, câteodată, deliberat. Motivele:
1. Ignoranța
Până și cele mai importante descoperiri ale cercetătorilor din domeniul medical au nevoie de ani pentru a fi validate, testate și declarate sigure pentru a fi prescrise pacienților. Un exemplu: în ultimele trei decade, studiile au arătat că sedativele bazate pe diazepam (Valium), dau la fel de multă dependență precum heroina. Cu toate acestea, sunt prescrise, zilnic, în milioane de rețete.
2. Reaua credință
„Ce-ai face dacă ai fi în locul meu”, ar putea pacienții să-i întrebe pe cei în mâinile cărora își lasă viețile. În locul lor, au făcut-o studenții de la Universitatea Duke, din Carolina de Nord, SUA, care au condus un studiu în care au chestionat doctorii cu privire la tratamentele pe care le recomandă pacienților lor – „Le recomandați același tratament/procedură medicală pe care ați urma-o dacă ați fi în locul lor?” Răspunsul, stupefiant, venit de la cei 500 de medici chestionați, ar trebui să ne pună serios pe gânduri: 40% au declarat că au prescris tratamente pe care nu le-ar urma personal, pentru că sunt asociate riscurilor și multiplelor efecte secundare…
3. Dezinformarea
Realitatea arată că mai mult de 50% din studiile privind efectele medicamentelor sunt susținute financiar chiar de companiile farmaceutice și, negreșit, rezultatele sunt pozitive. Spre deosebire de studiile independente, rezultatele studiilor finanțate de industria pharma sunt de patru ori mai susceptibile să tragă concluzii forțate în favoarea celor care plătesc, reiese dintr-o analiză efectuată pe 30 de cazuri, în 2016, la Universitatea York din Toronto, Canada. Prin urmare, chiar dacă medicii sunt de bună-credință, ei nu au la îndemână decât date rezultate din studii atunci când prescriu medicamente, care studii, așa cum am văzut mai sus, sunt susceptibile de a fi părtinitoare și prea favorabile celor care le plătesc.
Dacă toate cele de mai sus reprezentau statu-quo-ul în care funcționa triumviratul pacient-medic-producători de medicamente, lucrurile sunt pe cale să se schimbe fundamental și asta pentru că în scenă și-a făcut apariția o organizație independentă, al cărei unic scop este să valideze efectele medicamentelor prescrise.
The Cochrane Collaboration este o rețea internațională formată din peste 37000 de profesioniști, voluntari, din 100 de țări – medici, profesori, cercetători – ce funcționează de 20 de ani și care și-a câștigat renumele de institut independent de control al calității produselor medicale; țelul declarat este filtrarea rezultatelor testelor și studiilor publicate de companiile farmaceutice, în urma cărora acestea din urmă își pot vinde produsele pe piață. „Unele tratamente, despre care am fost învățat la școală că ar ameliora boli, s-au dovedit a face mai mult rău iar altele ar fi putut să-mi ucidă pacienții”, spune Sir Iain Chalmers, fondator al The Cochrane Collaboration. În cele ce urmează, vă vom prezenta ce informații ar ține medicii mai degrabă secret și cum unii dintre doctori ne riscă cea mai importantă avere cu care ne naștem: sănătatea.
Cât de periculoasă este gripa?
În fiecare an, zeci de mii de oameni cad victime gripei, ceea ce înseamnă că epidemiile iau mai multe vieți decât Ebola, într-o perioadă de timp egală. Este o chestiune foarte serioasă care este tratată în consecință, majoritatea doctorilor recomandând pacienților vaccinarea. Și milioane de oameni le urmează sfatul, în ciuda efectelor adverse ce pot apărea – dureri de cap, uscăciune a gâtului sau crampe musculare și dureri ale membrelor. Campaniile de vaccinare ar putea fi considerate un succes colosal pentru sănătatea și starea de bine a populației dacă n-ar exista un amănunt esențial: este perfect posibil ca vaccinul împotriva gripei să nu aibă absolut niciun efect împotriva instalării bolii. Studiile recente arată că eficiența vaccinurilor împotriva gripelor anuale este infimă: ar fi nevoie de vaccinarea a 100 de persoane pentru ca unul să beneficieze de protecție… Mai mult, organizația Cochrane Collaboration a studiat 36 de cazuri de persoane spitalizate pentru complicații severe cauzate de gripă și a constatat că 31 dintre aceștia fuseseră vaccinați. Pentru a merge și mai departe, din cele 52 de studii despre efectele vaccinurilor împotriva gripei, doar două se refereau la copii sub 8 ani și doar unul clama eficiența. Acesta fusese făcut acum 30 de ani și studiase 35 de copii…
Iau medicamentele mai multe vieți decât dau?
Conform statisticilor, peste un miliard de medicamente sunt vândute în farmacii, anual, în România. Însă puțină lume din afara sistemului știe că medicamentele, chiar și banalele analgezice, sunt potențial vătămătoare. Desigur, medicamentele salvează nenumărate vieți însă nu tot ceea ce ne prescriu medicii sau recomandă farmaciștii ar trebui să ne confere acel fals sentiment de securitate și încredere. Un exemplu vine din Marea Britanie, unde unul din 11 oameni primește o rețetă pentru antidepresive, Prozacul fiind pe locul întâi. O cifră de patru ori mai mare față de statisticile de acum 20 de ani. Pentru a avea dimensiunea clară a situației trebuie precizat că literatura de specialitate este departe de a explica și înțelege pe de-a întregul efectele antidepresivelor. Mai mult, acestea vin însoțite de o lungă listă de efecte secundare, între care și tendințele suicidale. Acestea, conform studiilor din ultimii ani, sunt accentuate în cazul consumului de antidepresive.
Sunt dietele sănătoase?
Anunțuri precum: „Lumea medicală, șocată!” sau „Un nou medicament–minune, te ajută să-ți recapeți silueta ideală în două săptămâni!”, nu mai sunt de mult reclame singulare. Suntem bombardați, pe toate canalele, de astfel de anunțuri, dar atunci când o persoană se adresează medicului de familie pentru o recomandare autorizată, soluțiile sunt pe cât de diferite pe atât de dificil de înțeles. Dacă pe holurile unor cabinete pot fi admirate afișe cu reclame, pe care medicii le acceptă, la pastile sau prafuri care promit o siluetă perfectă în doar câteva zile, alții ne recomandă ceaiuri sau diete ce ne pot pune din nou în formă. Adevărul științific este că, pe de o parte, nu toate persoanele obeze sunt bolnave și trebuie tratate – un studiu recent reliefa că peste 70% dintre obezi au un risc potențial de infarct mai mic decât se presupunea corelat cu indicele de masă corporală – pe de altă parte, imensa majoritate a acestor așa-numite medicamente de slăbit nu au fost testate nicăieri, iar ceea ce clamează nu poate fi probat cu date științifice. În ce privește ceaiurile din plante care ar avea ca efect „topirea” grăsimii, acestea fie conțin părți infime de substanță activă, fie nu au niciun efect asupra grăsimii; dimpotrivă consumul excesiv se poate dovedi toxic.