În lume, sunt aproximativ 82.000 de corporații multi-naționale, care controlează aproape 800.000 de companii subsidiare. Însă, dacă privim mai atent, doar 147 de mega-corporații controlează mai mult de 50% din economia globală. Instalează președinți, dictează ce mâncăm și guvernează, de-facto, țări.
Ghețari, păduri de pini, lacuri cu ape cristaline – statul Washington este un tărâm idilic, nealterat de vremuri, al Statelor Unite. Departe de Silicon Valley, Pentagon sau New York, spațiul disponibil pare fără sfârșit. Totuși, aici, între livezi de meri, se află unul dintre cele patru hub-uri globale ale rețelei sistemului de operare „Alladin“. La câteva minute distanță de orășelul Wenatchee, găsim un centru de date anonim, ascuns după garduri înalte de sârmă ghimpată, supravegheat de camere high-definition și păzit, în permanență, de o mică armată. Centrul ocupă o arie egală cu cinci terenuri de fotbal și a fost construit pentru un singur motiv: să privească în viitor și să-l controleze.
Toată lumea a auzit de Apple, ExxonMobile sau Alianz, dar ce puteți spune despre BlackRock ? Este nimic altceva decât cea mai puternică bancă din lume, chiar dacă a ales să lucreze dincolo de lumina reflectoarelor.
BlackRock supraveghează și gestionează active ce depășesc $4 trilioane de Euro – cu un trilion mai mult decât Produsul Intern Brut al Marii Britanii, în anul 2015. Să reținem că Regatul Unit era cea mai mare economie europeană, înainte de Brexit… BlackRock este cel mai mare manager de investiții și a plasat miliarde în capitaluri de investiții în cele mai puternice țări din Europa. Cifra exactă nu este cunoscută, compania nefăcând niciodată vreo precizare în acest sens. Fapt este că, doar în Germania, au fost realizate plasamente, în cele mai mari 30 companii, în valoare de 20 miliarde Euro. Mai mult, 93% din planurile de pensii din Statele Unite sunt manageriate de BlackRock, corporația raportând și investiții în credite ipotecare, pe piața din Marea Britanie.
CEO-ul mega-corporației este Laurence „Larry“ D. Fink: „Larry este la fel de puternic precum președintele Obama, dar este infinit mai puternic în termeni economici“, spune finanțistul și managerul privat de investiții, Max Otte. Cum însă a ajuns strada 52 din Manhattan, pe tăcute și fără ca nimeni să realizeze adevărata magnitudine, centrul unei rețele globale atotputernice? Fink controlează sistemul de operare „Alladin“, folosind un algoritm top-secret – despre care se spune că ar avea nu mai puțin de 15 metri – și care rulează pe aproximativ 5000 de super-computere, mainframe. Această super-rețea evaluează, în fiecare secundă, riscurile potențialelor investiții. Cumpără? Păstrează? Vinde? Cu ajutorul lui „Alladin“, Black Rock și-a lăsat, de mult, competitorii în siaj. Pentru a simplifica explicațiile fulminantei ascensiuni a mega-corporației, trebuie puse în balanță cifre: în 2005, BlackRock manageria „numai“ 100 de miliarde de dolari, de 40 de ori mai puțin decât în prezent…
Strategia mega-corporației s-a schimbat radical de acum 11 ani, când compania se concentra asupra investițiilor directe. Acum, a devenit un soi de guvern din umbră, așa cum confirmă, voalat, și seful filialei germane BlackRock: „Putem influența companii, dar nu vom discuta public asemenea aspecte“.
Sfătuitor discret al guvernelor, băncilor centrale și al celor mai puternici CEO, BlackRock are, evident, o influență enormă.
„Indiferent cât de mare vă imaginați că ar putea fi puterea acestei enorme corporații, vă asigur că nu sunteți nici măcar pe-aproape de adevăr“, subliniază jurnalistul și analistul financiar, expert al jocurilor de culise de pe Wall Street, William D. Cohan. „E o forță care modelează lumea, după propria voință“, conchide Max Otte, adăugând zâmbind „Asta nu are nimic de-a face cu vreo teorie a conspirației, ci numai cu puterea în cea mai pură formă a sa“…
La final, nu putem să nu facem o constatare, al cărei rezultat este la fel de precis precum cifrele cu care operează algoritmii: dacă BlackRock este cea mai puternică organizație din lume și Larry Fink, CEO-ul, pare un zeu, pe Pământ, cine l-a numit în funcția de președinte al mega-corporației?.