Un plan de reproiectare a Internetului ar putea conduce la realizarea de programe independente de actualele structuri informatice. Dfinity își propune să permită dezvoltarea de aplicații care să ruleze pe rețeaua Internet propriu-zisă, excluzând serverele deținute de Facebook, Google sau Amazon.
În 1996, John Perry Barlow, cofondatorul grupului Electronic Frontier Foundation, a scris Declarația de independență a ciberspațiului ca reacție la Actul American pentru decidența comunicațiilor, o tentativă timpurie de a reglementa conținutul online. Iar viziunea pe care a propus-o despre un Internet gratuit și deschis, controlat doar de utilizatorii săi, a fost una pe care mulți pionieri cibernetici au împărtășit-o.
Pe repede înainte, după un sfert de secol această viziune pare naivă. Este posibil ca guvernele să se fi străduit să reglementeze activitatea online, dar noii suverani – Google, Facebook, Amazon, Alibaba, Tencent și Baidu – au preluat, aproape complet, frâiele Internetului.
Totuși, ascultând vocile informaticienilor și investitorilor în tehnologie la un eveniment online, găzduit de Fundația Dfinity, o organizație non-profit cu sediul central în Zurich, Elveția, este clară o dorință de revoluție online. „Putem reinventa Internetul și să-l transformăm într-o zonă deschisă, creativă și propice creșterii economice, o piață liberă în care serviciile s-ar putea conecta în condiții egale”, spune Dominic Williams, fondatorul și omul de știință principal al Dfinity. „Vrem să-i dăm internetului Mojo-ul înapoi!”
Dfinity creează ceea ce numește Internet Computer, o tehnologie descentralizată răspândită într-o rețea de centre de date independente, care permite rularea software-ului oriunde, fără a mai fi necesară structura serverelor controlate de Amazon Web Services sau Google Cloud.
Respingerea Internetului în forma sa actuală nu înseamnă nostalgie. Este opoziția la dominanța absolută a câtorva companii și a industriei publicitare care le susține – cele care au denaturat modul în care comunicăm și care au devenit obsesiv de intruzive la adresa vieții noastre private. Sunt puține locuri online care transced acestor giganți tehnologici și puține aplicații sau servicii care prospera în afara ecosistemelor lor. Monopolul ultra-eficient al acestor firme înăbușe tipul de inovație care le-a dat naștere – nu este o coincidență că Google, Facebook și Amazon au fost fondate atunci când ciberspațiul descris de Barlow, era încă în pruncie.
Computerul Internet
Dfinity oferă o alternativă situației actuale. Pe Internetul normal, atât datele cât și software-ul sunt stocate pe anumite computere – servere la un capăt și laptopuri, smartphone-uri și console de jocuri la celălalt. Când utilizați o aplicație, cum ar fi Zoom, software-ul care rulează pe serverele Zoom trimite date dispozitivului dvs. și solicită date de la aceasta, într-o relație biunivocă.
Acest trafic este gestionat de un standard deschis, cunoscut sub numele de protocol internet (Internet Protocol, cu acronimul IP). Aceste reguli sunt cele care asigură că fluxul video al chipului dvs. digitalizat își găsește drumul, de la rețea la rețea, până când ajunge la calculatoarele interlocutorilor, după câteva milisecunde.
Dfinity introduce un nou standard, pe care îl numește Internet Computer Protocol (ICP). Aceste noi reguli permit dezvoltatorilor să mute software-ul pe Internet, precum și datele asociate. Acum, orice software are nevoie de computere pentru a rula dar, cu ICP, computerele ar putea fi oriunde – în loc să ruleze pe un server dedicat, în Google Cloud, de exemplu, software-ul nu ar avea o adresă fizică fixă, deplasându-se între serverele deținute de centre de date independente din întreaga lume. Conceptual, soft-ul rulează astfel peste tot, simultan.
În practică, aceasta înseamnă că pot fi dezvoltate aplicații pe care nimeni nu le controlează. Centrelor de date li-se va plăti o taxă, în cripto-monezi, de către dezvoltatorii aplicațiilor, pentru rularea codului lor, dar aceștia nu vor avea acces la datele utilizatorilor. Ceea ce înseamnă că agențiile de publicitate nu vor putea să vă urmărească activitatea pe Internet, ceea ce ar conduce la un Internet descentralizat, care ar putea genera o formă descentralizată de guvernare – în care dezvoltatorii și utilizatorii au toată puterea și argumentele în ce privește modul în care este reglementat – exact așa cum și-a dorit Barlow. Un rezultat mai puțin binevenit este faptul că un Internet gratuit ar anula responsabilizarea dezvoltatorilor de aplicații. Cine se află la celălalt capăt al telefonului dacă trebuie eliminat conținut ilegal sau abuziv? Totuși, nu este o situație diferită de cea actuală, precum la Facebook, când solicitați ștergerea unei anumite postări – ei spun că nu se poate…
Totuși, Dfinity și susținătorii săi (din 2018, Dfinity îi are printre investitori pe Andreessen Horowitz și Polychain Capital, ambii mega-jucători în lumea capitalului de risc, din Silicon Valley) sunt siguri că problemele de acest gen vor fi rezolvate.
De curând, Dfinity a făcut o demonstrație cu un program similar TikTok, numit CanCan și cu unul asemănător LinkedIn, LinkedUp. Nici o aplicație nu este deocamdată publică, dar demonstrează convingător că software-ul pentru Computerul Internet poate rivaliza cu cele tradiționale.
Este posibil ca Internetul să fie obligat să se schimbe chiar dacă utilizatorului obișnuit îi pasă sau nu, pentru că reglementările privind confidențialitatea ar putea deveni atât de restrictive încât companiile vor fi obligate să treacă la un model mai descentralizat de business și s-ar putea să-și dea seama că stocarea și colectarea informațiilor personale, nu mai merită efortul. Dfinity consideră că transformarea Internetului într-o piață liberă va produce un avânt al inovației, precum cel din zilele dot-com, cu startup-uri care explorează noi modalități de a face bani, unde modelul de business nu se bazează pe prelucrarea nediscriminată a datelor cu caracter personal.