Scrie de mână!

Scrie de mână!

Există o varietate de teorii despre motivul pentru care scrisul de mână are un impact pozitiv asupra sănătății mintale — una dintre acestea este faptul că eliberează emoții „îmbuteliate”.

Studii recente au atribuit această îmbunătățire a sănătății mintale unei creșteri substanțiale a conștiinței de sine. De la creșterea încrederii, la luarea unor decizii mai bune, conștiința de sine este o trăsătură benefică în multe aspecte ale vieții și poate fi elevată prin scrisul de mână.

Ernest Hemingway spunea că scriitorii ar trebui „să scrie greu și clar despre ce doare”. Deși este posibil ca Hemingway să nu fi știut la acea vreme, cercetările au arătat acum că a scrie despre „ce doare” ne poate ajuta să ne îmbunătățim sănătatea mintală, să defulăm blocaje ascunse și să ne punem în ordine trăirile, chiar și pe cele mai complexe. Asta pentru că scrisul de mână este departe de a fi o acțiune mecanică, este, dimpotrivă un creuzet personalizat, care poate să ne ajute să atingem claritatea interioară necesară încât să ne echilibrăm viețile.

Mai mult de 200 de studii, efectuate de-a lungul a zeci de ani, arată efectul pozitiv al scrisului asupra sănătății mintale. Dar, deși beneficiile psihologice sunt consistente pentru majoritatea dintre noi, cercetătorii nu sunt de acord cu privire la motivul exact care determină această regularizare pozitivă.

Una dintre teorii sugerează că reprimarea emoțiilor poate duce la suferință psihologică. Este logic, așadar, că scriere acestora, de mână, ar putea conduce la un confort psihic sporit, deoarece oferă o modalitate sigură, confidențială și gratuită de a detalia emoțiile anterior „îmbuteliate”.

Cu toate acestea, studii recente au început să arate cum o creștere a conștiinței de sine, mai degrabă decât simpla dezvăluire a emoțiilor, ar putea fi cheia acestor îmbunătățiri în sănătatea mintală.

În esență, conștiința de sine este capacitatea de a ne îndrepta atenția spre „Eu”, întorcându-ne atenția spre interior, putând deveni mai conștienți de trăsăturile, comportamentul, sentimentele, credințele, valorile și motivațiile noastre.

Cercetările sugerează, totodată, că a deveni mai conștient de sine poate fi benefic într-o varietate de moduri: ne poate spori încrederea și ne poate încuraja să acceptăm mai mult pe ceilalți, poate duce la o satisfacție profesională mai mare și ne poate ajuta să devenim lideri mai eficienți, asumându-ne tranșat situații și acțiuni. De asemenea, ne poate ajuta să dobândim mai multă stăpânire de sine și să luăm decizii mai bune aliniate, cu obiectivele noastre pe termen lung.

Scrisul de mână ar putea fi deosebit de util în creșterea conștientizării de sine, deoarece poate fi practicat zilnic, intim și cu totul confidențial. Recitirea celor scrise de noi, ne poate oferi, de asemenea, o perspectivă mai profundă asupra gândurilor, sentimentelor, comportamentului și credințelor noastre.

3 tipuri de a ne exprima, prin scrisul de mână

Expresiv

Scrisul de tip expresiv este adesea utilizat în medii terapeutice, în care cei care participă la astfel de sesiuni sunt rugați își aștearnă gândurile și sentimentele, legate de un eveniment stresant. Acest tip de scriere își propune să ajute procesarea emoțională a ceva dificil, iar scrisul de mână este o modalitate ce facilitează acest lucru, diminuând simptomele depresive, anxietatea și stresul.

Reflexiv

Scrierea reflexivă este utilizată în mod regulat în medii profesionale, adesea ca o modalitate de a ajuta personalul medical, profesorii, psihologii și asistenții sociali să devină mai eficienți la locul de muncă. Își propune să ofere o modalitate de a ne evalua convingerile și acțiunile, în mod explicit, pentru învățare și dezvoltare. Pentru aceasta trebuie să ne punem întrebări și să fim continuu deschiși, curioși și analitici. Poate îmbunătăți relațiile profesionale și personale, precum și performanța la locul de muncă.

Creativă

Poeziile și proza sunt considerate forme de scriere creativă. De obicei, scrierea creativă folosește imaginația, descrieri subiective și metafore pentru a transmite cititorilor efectul profund al trăirilor celor care compun literar. Scrierea creativă oferă un mod unic de a explora gânduri, sentimente, idei și credințe, astfel putându-se descrie experiențe provocatoare, dificile sau prea complexe pentru a fi transmise într-un stil direct, încurajând alegerea cuvintelor potrivite, generarea de metafore și imagini într-un mod care surprinde cu adevărat ceea ce încearcă autorul să transmită. Poate duce la creșterea conștientizării de sine și a stimei de sine, precum și la îmbunătățirea sănătății mintale.

Lasă un comentariu

© 2020 Urban Fine Art