Noul prim-ministru al Japoniei declară război, dar nu există pericolul unui conflict internațional: ținta mâniei sale este umila ștampilă, cunoscută sub numele de hanko.
Poate părea paradoxal că într-o țară super-avansată tehnologic, lumea afacerilor și birocrația Japoniei rămân în mare măsură dependente de documente pe hârtie, ștampilate manual, pentru avize și aprobare.
Dezavantajele pentru hanko, care sunt folosite pentru orice, de la chitanțele de livrare, la certificatele de căsătorie, au devenit evidente odată cu declanșarea Pandemiei, când mulți japonezi nu au putut să lucreze de acasă, pentru că trebuiau să ștampileze documente, la birou.
Acum, prim-ministrul Yoshihide Suga se străduiește să digitalizeze națiunea, dar se confruntă cu o opoziție acerbă, când vine vorba de ștampile – acestea variază de la cele fabricate în serie, la versiunile sculptate manual.
Ștampilele robuste realizate manual, de artizani, costă câteva sute de dolari și sunt deseori oferite cadou, de părinți, copiilor, cu ocazia majoratului pentru că reprezintă un instrument esențial pentru un adult responsabil.
Designul unic este înregistrat la primărie, astfel încât să poată fi verificat atunci când este utilizat pentru validarea actelor de proprietate și a altor documente importante. Pentru semnăturile de zi cu zi, japonezii folosesc sigilii mai mici, ștampilele fiind o parte cheie a muncii zilnice la birou.