Experții prezic viitorul afacerilor: acesta aparține celor care nu așteaptă să-l creeze alții.
Pandemia Covid-19 a lovit sever lumea, așa cum o cunoșteam: panica și măsurile stricte de distanțare socială, i-au determinat pe mulți proprietari de afaceri să oprească, încă din această primăvară, operațiunile pe care le desfășurau, sperând că va fi o criză temporară. Pe măsură ce continuăm să ne ducem viețile trăind vicisitudinile cauzate de evoluția virusului Covid-19 – tulburări sociale, dezastre naturale și o pronunțată incertitudine economică – am ajuns să ne întrebăm: toate acestea sunt „noul normal”?
Adevărul este că, dacă ar fi să revenim la gestionarea afacerilor noastre într-o lume așa cum exista în ianuarie 2020, am fi probabil dezamăgiți. Ne place sau nu, înțelegem că viața înseamnă schimbare: a modului în care identificăm oportunitățile și riscul, a modului în care gestionăm resursele, a felului în care folosim tehnologia, cum ne conectăm unii cu alții, cum dobândim și menținem clienții dar și modul în care cântărim valoarea muncii, în sine. Iar cei care îmbrățișează schimbările sunt cei care se vor adapta cel mai rapid și vor câștiga, înțelegând oportunitățile nou apărute.
Să comparăm situația globală generată de Pandemie, cu instrucția pe care o primesc recruții trupelor speciale – o analogie care, la prima vedere, nu are nicio legătură cu viitorul business-urilor. Toți cei care aspiră să devină soldați de elită sunt instruiți să se aștepte la șocuri și să folosească situațiile extreme pentru a învăța și a deveni mai buni în îndeplinirea sarcinilor viitoare. Candidații la Navy SEAL, de exemplu, parcurg șase luni în unul dintre cele mai aspre regimuri de formare de bază, din lume. Totul se încheie, apoteotic, cu Săptămâna Iadului – când petrec cinci zile și jumătate făcând mii de genuflexiuni și flotări, cărând bușteni de peste 250 de kilograme sau bărci de asalt, la temperaturi extreme. După care, alergă două zeci de kilometri, înainte de masă. Au parte de 45 de minute de somn pe noapte. Conform statisticilor, doar 25% dintre aspiranți termină cursurile și sunt primiți în trupele de elită.
Dacă întrebați instructorii Navy SEAL cum reușesc unii candidații să treacă prin asemenea încercări, răspunsul este simplu: reușesc cei care știu că vor reuși.
Cu alte cuvinte, cei care nu se miră, care nu speră în intervenții miraculoase, cei care decid că vor reuși.
Antreprenorii se pot scuti de multe tribulații învățând să facă la fel. Cum majoritatea oamenilor urăsc schimbarea, unii o văd ca pe o oportunitate de creștere rapidă, de a se dezvolta exponențial și de a depăși concurența. Aceasta este, de altfel, mentalitatea care li se insuflă soldaților de elită. Nimeni nu știe cum vor sta lucrurile în lumea post-pandemică. Acum, suntem cu toții egali. Dar, unii antreprenori, inteligenți, au analizat evoluțiile din industriile lor pentru a determina cum ar putea fi mâine și ce trebuie să facă pentru a ieși câștigători, în viitor.
Este timpul să nu mai jelim ceea ce au pierdut afacerile noastre și să începem munca grea de a ne recâștiga controlul asupra destinului nostru. Mâine aparține celor care au acces la cele mai bune informații și curajul de a acționa direct și decisiv. Este, precum subliniază experții, o lume care va fi reconstruită de antreprenori cu o solidă mentalitate boot-strap – cea în care primează flexibilitatea, noile oportunități valorificate fără preget, birocrația redusă, inovația și creativitatea. Viitorul așteaptă să fie creat!