concettaantico 1

#concettaantico

Concetta Antico este una din foarte puținele persoane care are capacitatea de a vedea de 100 de ori mai multe culori decât o persoană obișnuită. Încă de la o vârstă fragedă, fascinată de culori, a ales o cariera în pictură. Acum, pictorița a înființat o galerie în Byron Bay, Australia.

Super-puterea ei vizuală se numește tetracromație, adică are un al patrulea receptor specializat de culoare pe retină (celule-con), în comparație cu cei trei receptori normali, pe care-i avem majoritatea.

Abilitatea artistei de a vedea o gamă orbitoare de culori a condus-o pe o calea picturii, cu mult înainte de a fi conștientă că ceea ce vedea era foarte diferit în comparație cu alte persoane: „De mică, viața mea a fost despre culoare. Eram fata care își punea cinci culori de ojă, pe unghii, avea un dormitor galben-strălucitor și se îmbrăca în culori ciudate… M-aș scufunda în natură, deoarece culorile sunt fascinante. Ca un atlet olimpic, s-ar putea să te naști cu o genetică superioară, dar dacă nu te-ai antrena niciodată, nu ţi-ai da seama că ai o abilitate specială. Oamenii de știință mi-au spus că situația mea este furtuna perfectă pentru acest fenomen – în timp ce o persoană obișnuită poate vedea aproximativ un milion de culori, cei care au tetracromație pot distinge până la 99 de milioane de culori!”, a declarat ea.

Celulele specializate din ochi (conuri) au capacitatea de a absorbi anumite lungimi de undă ale luminii și a le transmite creierului, unde sunt, ulterior, procesate și devin parte a construcției vizuale a lumii înconjurătoare. Se crede că această afecțiune este cauzată de mutații ale cromozomului X, care determină discernerea mai multor culori, aceste mutații fiind mai frecvente la femei, care sunt mai susceptibile de a fi tetracromați, în cazul în care mutațiile au loc pe ambii cromozomi X.

Pentru a profita la maximum de abilitatea sa de a vedea mai multe culori decât un om normal, artista pictează imagini luminoase, impresioniste, ale animalelor și peisajelor și încearcă, de asemenea, să învețe alte persoane să perceapă tonuri ale culorilor, ascunse persoanelor obișnuite.

Artista are o fiică în vârstă de 12 ani, care suferă de discromatopsie (nu percepe deloc culori).

Instagram: #concettaantico

Lasă un comentariu

© 2020 Urban Fine Art