Este universul conștient?

Este Universul conștient?

Surprinzător, întrebarea vine din partea unor oameni care n-au nimic de-a face cu misticismul. Dimpotrivă, sunt cercetători și oameni de știință care au constat că materialismul nu oferă răspunsuri satisfăcătoare la multe dintre întrebările existențiale, iar teza unei realități imateriale separată (dualism) nu este fezabilă și conduce la singura concluzie fezabilă, și anume că Universul este parte integrantă din ceea ce numim conștiință (panpsihism) – o realitate pe care, altminteri se bazează filozofii multimilenare, precum hinduismul și buddhismul.

Lucrurile s-au îndepărtat atât de mult, în ultimul timp, de tradiționala abordare materialistă încât, reputați fizicieni, precum Dr. Gregory Matloff – New York City College of Technology, consideră că panpsihism-ul ar putea explica existența materiei întunecate, cea care, conform calculelor teoretice, trebuie să ocupe 95% din volumul total al Universului, pentru ca realitatea noastră să existe, așa cum o percepem. Că Universul are conștiință, încearcă să demonstreze, apelând la elemente din fizica astrelor, și Phillip Perry, un alt om de știință proeminent. Pentru a-și valida teza, el folosește ca teză numita Discontinuitatea Parenago, care dovedește o ciudățenie în rotația stelelor din Calea Lactee.

În 2006, fizicianul teoretician, Bernard Haisch, sugera că, de fapt, conștiința este produsă și transmisă prin vaccumul cuantic și că orice sistem care ajunge la un anumit grad de complexitate, crează un nivel suficient de energie ce poate genera sau transmite „Conștiință”. În accepțiunea unuia dintre titanii fizici moderne, John Archibald Wheeler (1911–2008), „realitatea ar putea sa nu fie un fenomen fizic, în totalitate, fiind, de fapt o dezvoltare a observației realizată de o conștiință. Într-un fel care încă ne este străin, conștiința este motivul pentru care Universul există așa cum îl percepem”. Panpsihismul oferă o alternativă științifică, deși de abia născută, la materialism, care nu poate acoperi suficient realitatea deschisă odată cu validarea teoriilor quantice, totodată aprofundând enigma nașterii tezelor născute în subcontinentul Indian, acum mii de ani, care vorbesc, de la apariție, despre exact această: realitate trăim într-un Univers care are conștiință!

Lasă un comentariu

© 2020 Urban Fine Art