Ikigai - secretul unui viitor împlinit

Ikigai – secretul unui viitor împlinit

Cine nu și-ar dori să trăiască o viață în care să fie bogat, genial și să schimbe lumea? Sună perfect, nu-i așa? Cu toate acestea, este nerealist și nu este singura modalitate de a trăi o viață cu împlinită.

Japonezii au un concept deosebit de frumos prin care-și ghidează viața, numit Ikigai. Se crede că această filozofie își are originea în Okinawa, unde termenul este strâns asociat cu „motivul pentru care te trezești dimineața”.

Conform lui Noriyuki Nakanishi profesor la Osaka University Medical School, Ikigai înseamnă, simultan, două lucruri:

  1. Sursa a ceea ce face o persoană să fie împlinită
  2. Circumstanțele mentale și spirituale în care indivizii simt că viața lor este valoroasă.

Prin urmare, Ikigai nu este legat de situația financiară a cuiva.

Potrivit conceptului japonez, secretul unei vieți Ikigai este să înțelegi, cât mai devreme în viață, în primul rând cine ești, ce îți place să faci, care îți sunt talentele așa încât, ulterior, să te poți face util societății, să o ajuți să progreseze și să fii fericit că aportul tău este valoros.

Ikigai include sentimentul de împlinire în viața de zi cu zi, realizarea de sine, motivația de a trăi și percepția de control asupra prezentului.

Nu întâmplător, copii, în Japonia sunt încurajați să descopere, să caute, să înțeleagă, să pună întrebări fără teamă, să se exprime și, totodată, să respecte cunoașterea și experiența celor mai în vârstă – pentru că informațiile provenite de la aceștia reprezintă experiențe valoroase.

Esențial, pentru viitorul copiilor este să faci o alegere conștientă în a-i lăsa să fie forța creativă determinată în propria lor viață, educându-le talentul și chemarea. Astfel, vor fi mereu fericiți cu ceea ce fac, vor avea parte de multiple oportunități, proiectele în care se vor implica, vor avea succes, iar practica de a se focusa asupra a ceea ce îi face să exceleze nu va însemna eforturi și renunțări.

Ikigai

Ajută-i să își Găsească menirea

În Japonia, adevăratul Ikigai nu înseamnă să câștigi mulți bani. Nu este vorba despre perfecționarea trocului pe care-l trăim în Occident – ce are nevoie lumea de la tine și cum să monetizezi cât mai bine situația. Adevăratul Ikigai este ceva privat și unic, pentru fiecare persoană, iar pentru a-l găsi, trebuie să te cunoști bine, pe tine. Așa că, pentru un copil, primul pas pentru a se cunoaște pe sine, se petrece în contextul comparației cu alți copii – la ce este el bun și la ce sunt alții, cum poate să-și dezvolte abilitățile și cum poate performa cel mai bine, preferă echipa sau este solitar etc.

Dacă vrei să-i arăți copilului tău că este important în primul rând pentru el să se descopere, arată-i că valorile sale trebuie să primeze mereu. Pentru japonezi, Ikigai este și practica recunoștinței și asta pentru că, deseori, tindem să fim motivați de ceea ce nu avem sau nu suntem, în detrimentul a ceea ce avem deja. Mulți copii sunt speriați din cauza circumstanțelor sociale, să arate ce sunt cu adevărat, de teamă că nu vor fi acceptați și, destui părinți, în loc să-i ajute să se elibereze de constrângeri, își împing odraslele să devină ceea ce ei înșiși nu au reușit să fie.

Lasă un comentariu

© 2020 Urban Fine Art