Mentalitate Navy SEAL

Mentalitate Navy SEAL

Legendarii soldați americani, pe lângă calitățile native și antrenament asiduu, sunt educați precis cu privire la felul în care trebuie să reacționeze în situații critice.

Este un fapt binecunoscut – armata americană este de departe cea mai performantă de pe planetă. Ceea ce puțini dintre noi înțeleg este că nu doar tehnica de luptă face diferența ci și, sau poate mai ales, nivelul de pregătire al soldaților. În Marină, de exemplu, standardul așteptat de la cei care absolvă prima treaptă de pregătire poate părea inuman, însă, dacă acesta n-ar fi atins și s-ar face derogări, un întreg eșafodaj ar fi pus în pericol: de la situații tactice, la tehnica de luptă, de la viețile colegilor, la viețile civililor. Totuși, îngrijorător pentru recrutori, aceste teste nu erau trecute de mai mult de 25% din candidați, chiar dacă aceștia beneficiau de pregătire prealabilă temeinică. Motiv pentru care Marina Americană și-a updatat viziunea, introducând în pregătire psihologia. Ca urmare, performanțele la teste au depășit 38%, fără nicio altă pregătire suplimentară!

Iată care sunt „The Big Four”, cele patru metode psihologice pe care elita Marinei, Navy SEALs, sunt învățați să le adopte pentru a depăși situații intense.

1. SETAREA SCOPULUI

Deși pare ceva de la sine înțeles, de cele mai multe ori scopul este definit vag și nerealist. Specific, setarea unor țeluri în pași foarte mici și atingerea acestora este modalitatea cea mai la îndemâna tuturor pentru a atinge ceea ce doresc. Un fost SEAL se confesa că aceasta a fost strategia sa pentru întreg procesul extrem de epuizant, de antrenamente – își propunea, zilnic, să ajungă la cină.

În viața de zi cu zi, un task important poate fi împărțit în bucățele mai mici, mai ușor de împlinit. Partea neașteptată a utilizării acestei tehnici este că sporește încrederea în forțele proprii.

2. REPETIȚIA

Numită și vizualizare, descrie practic situația în care repetăm obsesiv un proces, fizic sau mental, până când acesta devine natural și nu ne mai suscită atenția, nici în cele mai vitrege condiții. Navy SEAL au ca scop ultim ca membrii echipelor să facă față celor mai dificile situații posibile, din lumea reală,care, întâmplător pentru ei, este acvatică. Astfel, soldații sunt supuși unor exerciții care ne pot părea inumane, dar scopul este acela de a-i vindeca de o teamă profundă și naturală – frica de înec.

În lumea noastră, repetiția se adresează mai ales creierului, iar antrenarea constantă a acestuia va conduce, cu siguranță, la performanțe sporite.

3. VORBITUL CU SINE

Creierul ne poate purta în situații deosebit de încurcate, dacă-l lăsăm să cutreiere și mai ales atunci când în ecuație intră și panica. Imaginează-ți că ești sub apă, la 100 m adâncime, și furtunul prin care îți este asigurat aerul s-a înnodat în trei locuri. Cam stresant, nu-i așa… SEALs sunt antrenați să accepte că ne vorbim între 300–1000 de cuvinte pe minut, lucru pe care nu-l putem schimba. Putem schimba însă natura și tonul conversației, iar rezultatele, în situații stresante, sunt uimitoare.

4. CALMUL

Este important să rămâi calm și să-ți focusezi atenția pe respirație, în situații dificile și stresante – este însă un factor vital, pentru un membru SEAL. Această atitudine îl poate ajuta să rămână în viață. Duo-ul concentrare & calm este, dintre toate lecțiile de mai sus, cel mai important dar și cel mai greu de atins însă, odată învățat, devine un reflex extrem de valoros.

Lasă un comentariu

© 2020 Urban Fine Art