Pisicile au un miros surprinzător de dezvoltat, de fapt, simțul lor olfactiv este considerabil mai puternic decât cel al oamenilor – o pisică domestică are acest simț de 9 – 16 ori mai acut decât al nostru. Sau, cu alte cuvinte, pisicile au între 45 și 200 de milioane de celule specializate, în timp ce noi, oamenii, avem doar 5 milioane.
Pisicile se bazează, adesea, mai mult pe simțul mirosului decât pe ceea ce pot vedea sau atinge și pot detecta mirosul mult timp după ce nouă ni se pare că nu se mai simte nimic.
În plus, pisicile au de fapt 2 simțuri olfactive sau 2 „nasuri” – unul care se bazează pe receptori precum la oamenii și altul, centrat pe un organ vomeronazal, localizat pe cerul gurii – acest al doilea „nas” fiind adaptat pentru identificarea feromonilor.
Iată lista mirosurilor care nu le plac pisicilor
- Unele plante: lavandă, rozmarin, mentă, mușcată, eucalipt și lămâiță. Plantele toxice pentru pisici includ menta și lavanda sub formă de ulei esențial.
- Mirosuri puternice de citrice, de exemplu, coji de portocale sau grapefruit
- Banana – experții consideră că, cel mai probabil, potasiul conținut în aceste fructe este cel pe care pisicile îl urăsc, de fapt
- Ardei, curry, muștar și scorțișoară. În general, pisicilor nu le plac mirosurile picante, pentru că le asociază cu potențialul toxic
- Pin, cedru, brad și mentol – aceste arome fiind, de asemenea, toxice pentru pisici
- Detergenții și produsele de curățat: este posibil să fi observat că destul de multe dintre articolele din această listă sunt arome care sunt foarte plăcute pentru oameni și care sunt adesea asociate cu produse dedicate curățeniei
Aceste parfumuri, plus substanțele chimice care sunt frecvente în multe produse de uz casnic, înseamnă că pisica ta trăiește într-un mediu pe care nu îl suportă prea bine, ba chiar îi displace.