Oferta lui Tony Hsieh

Oferta lui Tony Hsieh

Tony Hsieh, fondatorul și CEO Zappos, a instituit o regulă genială, pentru noii angajați, ce se dovedește eficientă chiar și după 20 de ani de la instituire.

Sunt multe motive întemeiate pentru care ne vom aminti de Tony Hsieh – decedat de curând, în vârstă de 46 de ani. Dar, un amănunt îl diferențiază net de alți executivi, pentru că reflectă o înțelegere profundă a naturii umane și a importanței pe care o are echipa, în dinamica unei companii de succes.

Politica pe care a instituit-o, cunoscută sub numele de „Oferta” – conform căreia noilor angajați ai Zappos li se ofereau bani pentru a renunța la postul pe care tocmai îl ocupaseră – continuă chiar și după mai mult de două decenii de la instaurarea ei, și uimește prin rezultatele indirecte.

Hsieh a construit, de la zero, două companii și a executat două exituri memorabile: Zappos către Amazon, pentru 1,2 miliarde de dolari și, înainte de aceasta, LinkExchange, pentru care Microsoft a plătit 265 milioane de dolari, înainte ca Hsieh să împlinească 25 de ani.
Hsieh a fost un promotor fervent al orașului Las Vegas, unde își are sediul central Zappos, și un lider în antreprenoriat și afaceri, publicarea cărții sale, Delivering Happiness (Livrând fericire), în 2012 devenind un model pentru mulți antreprenori – ca fapt relevant pentru personalitatea sa, Hsieh miliardar de facto, trăia într-o remorcă Airstream, deoarece, așa cum a explicat în mai multe rânduri, prețuia experiențele personale mai mult decât lucrurile materiale.

Politica de la Zappos, „Oferta”, un memento, o moștenire, pe care o lasă viitorului, întrucât implicațiile acesteia sunt mult mai profunde și mai umane decât pot părea, la prima vedere – „Oferta” sa subliniază că nu trebuie să ne temem să căutăm adevărata noastră chemare, că viața este scurtă și putem să avem exact atâtea șanse la fericire câte ne imaginăm, prețuind fiecare moment al existenței.

Programul funcționează astfel: după o săptămână, noilor angajați Zappos li-se oferă două alternative: ar putea continua călătoria începută în firmă sau pot renunța. Dacă vor alege să plece, compania îi va plăti, oferindu-le câteva mii de dolari.

„De ce?” a fost întrebat antreprenorul, într-un interviu, în 2008, când „Oferta” maximă era de 1.000 de dolari. „Pentru că, dacă sunteți dispus să dați curs Ofertei, este evident că nu aveți perspectiva unui angajament pe termen lung, cel pe care îl caută de fapt Zappos”, a răspuns Hsieh. Firește, nu este vorba doar despre altruism – pentru Zappos era mai bine fără angajați care nu doreau să fie acolo. Dar, de asemenea, a fost o adevărată favoare pentru cei care au reenunțat la Zappos cei care și-au dat seama că nu a fost o mișcare potrivită pentru ei.

După ce Amazon a achiziționat Zappos – și i-a permis să rămână o divizie independentă, sub conducerea directă a lui Hsieh – „marele Amazon” a adoptat el însuși o versiune a „Ofertei”, oferind angajaților din centrele logistice până la 1000 de dolari pentru fiecare an lucrat, în cazul în care ar alege să plece din companie.

Să ne imaginăm că după ani de studiu, cineva ajunge să se angajeze exact la compania la care visa să lucreze, primind un salariu excelent. După o săptămână însă, constată că tot ce și-a imaginat privind viitorul său profesional, în respectivul context, nu corespunde deloc realității. Este momentul în care poate alege să rămână și să ducă o viață plină de conformism și platitudini sau să plece imediat și să caute orizonturile care i-se potrivesc. Cel mai probabil, dacă „Oferta” lui Hsieh ar exista în respectiva companie, proaspătul angajat ar pleca, și pentru că, cel puțin pentru o perioadă, ar avea asigurate resursele de bază pentru a trăi decent. Sau, pentru a începe propriul drum, pe o direcție pe care o alege singur, fără să fie nevoit să trăiască fără orizont.

„Oferta” este o lecție pentru cei care au curajul să se alinieze vieții și nu urmăresc avantajul călduț al unui salariu, pentru cei care înțeleg cât de important este angajamentul, pentru cei care înțeleg că viața este mult prea scurtă pentru a urma o cale greșită și care înțeleg că astăzi este întotdeauna ziua perfectă pentru a începe să o cauți pe cea potrivită.

Lasă un comentariu

© 2020 Urban Fine Art