O „pânză” întinsă pe 10 kilometri lungime, care înfățișează animale din era glaciară, a fost recent descoperită, ascunsă în pădurea tropicală amazoniană. „Lucrarea murală”, realizată de oamenii din epoca de gheață în urmă cu 12.600 de ani, în era mastodonților, leneșilor uriași și a altor animale preistorice, este desenată exclusiv cu ocru – un pigment roșu-cărămiziu folosit frecvent ca vopsea în lumea antică – se întinde pe dealurile stâncoase, din Amazonul columbian, în apropierea Serrania de la Lindosa.
Indigenii au început, probabil, să picteze aceste imagini spre sfârșitul ultimei ere glaciare, cu aproximativ 12.600 – 11.800 de ani în urmă. În acea perioadă, „Amazonul se transforma, încă, în pădurea tropicală pe care o cunoaștem astăzi”, relevă arheologii. Temperaturile în creștere au schimbat Amazonul dintr-o savană, în pădurea tropicală luxuriantă de astăzi.
Miile de picturi includ amprente, modele geometrice și o gamă largă de animale, de la cele mici – cum ar fi cerbi, tapiri, aligatori, lilieci, maimuțe, țestoase, șerpi și porci spinoși – până la cele mari, inclusiv camelide, cai și cerbi. Alte figuri înfățișează oameni, scene de vânătoare și imagini ale acestora interacționând cu plante, copaci și creaturi din savane.
„Picturile oferă o privire vie și captivantă din viața acestor comunități. Este incredibil pentru noi, astăzi, să credem că au trăit printre, și au vânat erbivore uriașe, unele care aveau dimensiunea unei mașini mici. Aceste picturi rupestre sunt dovezi spectaculoase ale modului în care oamenii din acea eră au interacționat cu mediul, cum au vânat, crescut plante și pescuit. Este probabil că arta a jucat un rol enorm pentru aceștia, atât cultural dar și ca o modalitate de conectare socială”, ne spun cercetătorii, care vor detalia descoperirile recente într-un documentar TV, „Jungle Mystery: Lost Kingdoms of the Amazon”, ce va avea premiera săptămânile viitoare.