Semnale "extraterestre"

Semnale „extraterestre”

Suntem dovada vie că civilizațiile inteligente, sunt posibile [ 🙂 ]. Găsirea semnalelor venite dinspre alte civilizații din Galaxia noastră nu este o chestiune atât de simplă, dar avem la dispoziție instrumente de ultimă generație. Pe baza propriilor noastre capacități tehnologice, putem extrapola ce semnale ar putea emite tehnologia extraterestră și le putem căuta, în noianul de semnale care ajung, în fiecare secundă, din Univers, pe Terra.

Acești markeri – tehno-semnături – sunt ținta eforturilor în căutarea inteligenței extraterestre desfășurate de organizații precum SETI, care își concentrează eforturile în special scanând lungimile de undă radio.

„Unul dintre marile avantaje ale căutării de tehno-semnături pe lungimi de undă radio este că avem tehnologii deosebit de avansate – algoritmi și A.I. – de a detecta astfel de semnalele emise de la mii de ani lumină distanță”, a spus astronomul Jean-Luc Margot de la Universitatea din California Los Angeles.

Între aprilie 2019 și aprilie 2020, pentru un timp total de observare de patru ore, focusat pe 31 de stele asemănătoare Soarelui, au fost detectate 26.631.913 tehno-semnături candidate. O analiză mai atentă a datelor acestora a arătat că fiecare dintre aceste tehno-semnături candidate a fost generată chiar aici, pe Pământ. Interferențele de radio-frecvență sau RFI, sunt generate de tehnologiile de navigație, cele prin satelit, telefoane mobile, cuptoare cu microunde, aeronave, comunicații – o „supă-electromagnetică” gigantică pe care o generăm și în care ne scăldăm în permanență.

Cu toate că 99,8% dintre tehno-semnături s-au dovedit a fi doar „ecouri” ale activității noastre tehnologice, rămân suficiente care ar putea însemna activitatea unei alte rase, aflate la același nivel de dezvoltare cu noi.

Se pune, totuși, întrebarea legitimă – dacă majoritatea posibilelor civilizații extraterestre pe care le căutăm ne sunt superioare din punct de vedere tehnologic, nu cumva acestea au reenunțat de mult la arhaica tehnologie radio? Prin urmare, este legitim să continuăm căutările unor tehnologii pe care civilizații inter-stelare nu le mai folosesc?

Lasă un comentariu

© 2020 Urban Fine Art