CEO-ul Apple, Tim Cook, își începe rutina dimineții la 3:45 a.m. Jack Dorsey, fondatorul Twitter, nu își începe ziua înainte de 5 dimineața.
Cu certitudine, merită să începi ziua devreme. Dar, nu întotdeauna ce vrei este și potrivit sau posibil. Cofondatorul Box, Aaron Levie, nu își începe ziua mai devreme de 10 dimineața; nici co-fondatorul Reddit, Alexis Ohanian (deși s-ar putea să-și fi schimbat programul acum, când el și Serena Williams, celebra jucătoare de tenis, au o fiică). Ca răspuns la zecile de mii de articole care evidențiază că cei mai de succes oameni din lume își încep ziua la 4 dimineața, J.K. Rowling a scris, recent, pe Twitter: „Oh, piss off”.
Deci, modelul cui ar trebui copiat, dacă vrei să urmezi rutina dimineții perfecte? Cook și Dorsey? Sau Levie, Ohanian și, evident, Rowling? Niciunul dintre ei! Singurul lucru pe care ar trebui să-l imităm este ceea ce au făcut ei și nenumărați alți oameni de succes: să avem o rutină de dimineață care să ni-se potrivească. Cum? Începeți cu câteva elemente de bază, apoi, utilizați aceeași abordare pe care o urmați în management, zilnic: evaluați rezultatele și ajustați-le.
1. Acceptă ce ești
În timp ce cei care se trezesc devreme tind să pretindă că acest lucru este o chestiune simplă, ce ține de voință și persistență, cercetările arată că aproape jumătate din cronotipul dvs. sau ceasul intern al corpului, este genetic.
Luați ritmul circadian, procesul care reglează ciclul somn-veghe. Ceasul biologic al unei persoane obișnuite rulează urmând un ciclu de 24,2 ore; în loc de o „zi bisectă”, periodică, pentru a ne reseta ceasul intern, ne adaptăm câte puțin, în fiecare zi, pentru a ține cont de diferența de 12 minute.
Cu toate acestea, unii oameni au ceasuri interne care rulează mai mult de 24,2 ore și, ca urmare, adorm mai târziu și, în timp, se trezesc mai târziu. Obiectivul – dacă natura job-ului și viața personală, vă permit să alegeți când să vă începeți ziua, este esențial să vă urmați propria natură.
2. Exerciții moderate
Cercetările arată că exercițiile de aerobic, de exemplu, cu intensitate moderată, îmbunătățesc starea de spirit imediat, iar efectele pot dura până la 12 ore – ceea ce înseamnă că inserarea lor, în rutina de dimineață, vă ajută să vă asigurați energia pozitivă pentru cele 12 ore care urmează.
3. Proteine la micul dejun
Donald Layman, profesor emerit al Universității din Illinois, recomandă consumul a cel puțin 30 de grame de proteine la micul dejun. La fel și Tim Ferriss, în cartea sa The 4-Hour Body –Tim recomandă consumul a 30 de grame de proteine, în primele 30 de minute de la trezire.
Alimentele bogate în proteine vă mențin sătul mai mult decât alte alimente, deoarece acestea iau mai mult timp pentru a părăsi stomacul. Proteinele, tind să mențină nivelul zahărului din sânge mai stabil și să prevină senzația de foame. În plus, cercetările arată că dopamina reglează motivația: în acest caz, determinându-vă să aveți inițiativă și să perseverați.
4. Începe-ți activitatea pozitiv
Începe-ți ziua de lucru cu ceva ce vrei cu adevărat să faci. Nu verifica email-urile primite; totuși, dacă faci acest lucru, tratează doar probleme cu adevărat importante (este ușor să confuzi „urgent” cu „important”). Nu te scufunda în fluxurile servite de social-media.
Când elimini, mai întâi, o sarcină importantă, aceasta dă tonul pentru restul zilei. Te vei simți foarte bine cu tine însuți și vei fi motivat să realizezi tot ceea ce urmează pe lista ta.
5. Evaluează și ajustează
Poate că va trebui să începeți rutina de dimineață puțin mai devreme pentru a vă asigura liniștea necesară pentru a finaliza prima sarcină. Poate că va trebui să începeți rutina de dimineață mai târziu, pentru a vă asigura că vă simțiți odihnit, împrospătat și motivați. Poate că va trebui să programați exercițiul fizic pentru ziua următoare. Sau să ajustați menu-ul.
Sau, poate, precum Steve Jobs, rutina de dimineață va implica pur și simplu să vă răspundeți la o întrebare – el mărturisea, într-un interviu: „Timp de 33 de ani, m-am uitat în oglindă, în fiecare dimineață, și m-am întrebat: „Dacă azi ar fi ultima zi din viața mea, aș vrea să fac, ceea ce urmează să fac, astăzi?” Și ori de câte ori răspunsul a fost „ NU” prea multe zile la rând, știu că trebuie să schimb ceva.”
Testați, evaluați, ajustați după cum este necesar și luați decizii conștiente în ce privește rutina de dimineață. Nu este o alegere reflexivă, bazată pe ceea ce ați făcut întotdeauna. Nu este o alegere de copiat, bazată pe ceea ce face o altă persoană de succes, la fel cum nu întotdeauna deciziile ce par inteligente și logice conduc în mod necesar la succes.
Pentru că, în ceea ce privește rutina de dimineață – și restul zilei –, contează doar să te simți bine în pielea ta.