Marc Andreessen, unul dintre cei mai importanți antreprenori din Silicon Valley, este de părere că generalizarea muncii la distanță ar putea avea efecte, asupra civilizației, mai importante decât apariția Internetului.
„Este, poate, cel mai important lucru care s-a întâmplat în viețile noastre, o consecință a existenței Internetului, dar care îl poate depăși, prin efectele sociale și umane”, scria acesta, într-o postare. „Divorțul permanent de o locație fizică, pentru a ne face treaba, pentru a munci, are implicații uriașe, oportunitățile economice generând un impact real asupra posibilităților de angajare și îmbunătățind în același timp dramatic calitatea vieții pentru miliarde de oameni. Putem, în sfârșit, să sfărâmăm loteria geografică, deschizând oportunități nenumăratelor persoane care nu au avut norocul să se nască în locul potrivit.”
Munca la distanță a generat mult mai multe posibilități pentru cei a căror muncă nu este ancorată de prezența fizică, eliberându-i și oferindu-le posibilitatea să se mute în locurile în care doresc să trăiască. Spre exemplu, în Statele Unite, acest shift radical a stimulat o migrație în masă din orașe superstar precum San Francisco și New York în orașe mai mici, dar mai primitoare, din perspectiva climei și costurilor implicite vieții, precum Austin și Miami. În timp ce date recente, privind recensământul în America, arată că Pandemia nu a modificat fundamental fluctuația numerică a populației, liberalizarea muncii la distanță a contribuit la accelerarea tiparelor de migrație existente ale celor care se mută din orașe, în suburbii și localități mai mici. Cum birourile devin desuete, comunitatea, cartierul sau orașul vor prelua funcții ale unui birou, iar oamenii vor gravita în locuri unde se pot întâlni și interacționa cu ceilalți. Dacă munca la distanță este aici pentru a rămâne, ea va continua să remodeleze societatea, cu implicații majore pentru economie și dar și pentru calitatea vieții.