Știința confirmă că scrierea de mână și așternerea gândurilor pe hârtie este cel mai bun mod de a-ți activa și prezerva memoria
Este clar că trăim într-o lume în continuă evoluție și ne bazăm pe tehnologie pentru a ne ține conectați și informați, în fiecare zi. Dar există unele lucruri care nu se schimbă niciodată, în ciuda avansului uriaș al tehnologiei — deși avem tablete și device-uri sofisticate, încă apreciem lectura dintr-o carte tipărită și, în timp ce smartphone-urile noastre sunt echipate cu aplicații pentru aproape orice, majoritatea oamenilor preferă, în continuare, să-și noteze gândurile, ideile și memo-urile, pe bucăți de hârtie. Și există un motiv foarte bun pentru care preferăm această din urmă metodă, spun cercetătorii. O echipă de la Universitatea din Tokyo a publicat recent un nou studiu în Frontiers in Behavioral Neuroscience care relevă că scrisul pe hârtie este de fapt cel mai bun antrenament pentru mintea ta. „Hârtia este mai avansată și mai utilă în comparație cu documentele electronice, deoarece hârtia conține mai multe informații unice pentru o amintire mai exactă a memoriei”, a declarat profesorul Kuniyoshi L. Sakai, neurolog la Universitatea din Tokyo și autor corespunzător al studiului.
Majorității oamenilor le plac telefoanele inteligente sau tabletele, deoarece par să ușureze sarcinile de zi cu zi, însă după ce au studiat 48 de voluntari cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani, cercetătorii au descoperit că cei care au scris pe hârtie au finalizat mai exact și cu 25% mai rapid notițele decât persoanele care au folosit un stylus și o tabletă digitală. Motivul? Echipa a spus că utilizarea hârtiei le-a oferit participanților mai multe ocazii de a scrie în propriul stil, în timp ce suportul digital implică utilizarea unor șabloane și criterii deja predefinite. „Mesajul nostru este să folosim hârtie și instrumente de scris care ne plac, pentru a nota informații pe care trebuie să le învățăm sau să le memorăm”, a spus Sakai.
Cercetătorii au împărțit grupurile în funcție de memoria indivizilor, preferințele pentru utilizarea instrumentelor de hârtie sau digitale, sex și vârstă. Apoi, fiecare voluntar a lecturat un text, în care a evidențiat personaje care explică planurile lor despre viitorul lor, care menționează ce doreau să facă în următoarele două luni, sarcinile pe care le-ar fi îndeplinit și orice alți parametrii semnificativi, ai vieții de zi cu zi. După ce au folosit hârtia sau un dispozitiv pentru a lua notițe despre acest scenariu fictiv, participanților li s-a acordat o pauză de o oră și o sarcină adiacentă, pentru a-i împiedica să se gândească direct la studiu. Apoi li s-au adresat o serie de întrebări, cum ar fi „Când trebuie personajele să îndeplinească task-ul „X”?” sau „Când este definit a fi posibil de îndeplinit parametrul „Y” din cadrul task-ului „X”?”
Pentru cei care au folosit hârtie, a durat doar 11 minute pentru a-și nota ideile, în timpul studiului, în timp ce persoanele care au folosit tablete au avut nevoie de 14 minute; utilizatorii de smartphone-uri au petrecut cel mai mult timp pentru a îndeplini această sarcină, luându-le 16 minute pentru a-și nota gândurile. În plus, persoanele care au folosit hârtia, metoda analogică, au obținut scoruri mai mari decât restul la întrebările de testare și și-au sporit activitatea creierului atunci când a venit vorba de limbaj, vizualizare imaginară și hipocampus (memorie). „Instrumentele digitale au o defilare uniformă, în sus și în jos, a informațiilor vizuale și dispunerea standardizată a dimensiunii textului și a imaginii, arată ca o pagină web. Dar dacă vă amintiți un manual tipărit pe hârtie, puteți închide ochii și vizualiza o fotografie pentru că rețineți așezarea ei în pagină, precum și notele pe care le-ați adăugat”, explică omul de știință. Cercetătorul a menționat, de asemenea, că scrisul de mână poate activa creativitatea în general: „Aceasta este mai fructuoasă în cazul în care cunoștințele anterioare sunt stocate utilizând scrisul de mână și sunt mai precis recuperate din memorie. Pentru artă, compunerea muzicii sau alte lucrări creative, eu recomand instrumentele de scris și utilizarea hârtiei în locul metodelor digitale.”