Circuite electronice scrise cu pixul

Circuite electronice scrise cu pixul

Pixurile pot „scrie” circuite aproape oriunde, inclusiv pe pielea umană. Circuitele electronice flexibile, create utilizând cerneală asemănătoare cu cea din pixurile obișnuite, pot fi utilizate pentru o gamă largă de aplicații, inclusiv biosenzori, piele electronică și stocare a energiei.

O echipă de cercetători chinezi a dezvoltat cerneală pe bază de apă care conține particule conductoare de carbon, realizate din nanofolii de grafen — nanotuburi de carbon, cu pereți multipli.

Un material cunoscut sub numele de rășină de colofoniu, modificat cu anhidridă maleică, a fost adăugat la noua cerneală ca liant și pentru a reduce conținutul solid și vâscozitatea cernelii. Echipa a adăugat, de asemenea, gumă de xantan pentru a stabiliza suspensia, astfel încât carbonul — ce face parte din aproape toate cernelurile — să nu devină prea aderent.

Optimizând vâscozitatea și dimensiunea particulelor conductoare, raportate la vârful instrumentului de scris, a fost creat un sistem capabil să scrie stabil și lin, pe suprafețe plane sau neregulate. Circuitele desenate astfel au putut rezista la cicluri multiple de pliere fără a se deteriora. Cerneala a fost stabilă după 12 ore de la aplicare și nu a eliberat substanțe nocive în timpul utilizării. Instrumentul de scris circuite și cerneala aferentă sunt mult mai ieftine decât alte sisteme disponibile pentru aplicații similare. Cercetătorii și-au folosit creația pentru a desena circuite electronice flexibile și purtabile atât pe țesături ori materiale sintetice, cât și pe pielea umană.

Lasă un comentariu

© 2020 Urban Fine Art