Aranjamentul literelor pe tastatură, cu care suntem atât de familiarizați, a evoluat după mai multe iterații. În 1867, editorul Christopher Latham Sholes a patentat primul design pentru o mașină de scris, iar tastatura pe care o propusese punea literele în ordine alfabetică. În următorii ani, nemulțumit de primul aranjament, a continuat să experimenteze așa încât să obțină ergonomia ideală, mutând majoritatea vocalelor în partea de sus, iar consoanele în partea inferioară.
Supoziția că Sholes a gândit aceste noi aranjamente ale clapelor pentru a încetini ritmul și viteza celor care scriau la mașinile mecanice, deoarece componentele mecanice se blocau, s-a dovedit nimic mai mult decât un mit urban. De fapt, există certitudinea faptelor că inventatorul dorea să ajute la scrierea mai rapidă, el colaborând cu secretare și operatori de telegraf.
Oricum ar sta lucrurile, când drepturile de manufacturare pentru mașinile de scris au fost vândute companiei E. Remington and Sons, în 1873, rândul de sus conținea tastele QWE.TYIUOP și nu a durat decât câteva săptămâni până când să se ajungă la forma actuală, considerată optimă, QWERTY. Totuși, dacă ne uităm cu atenție la tastatură, vom remarca faptul că, pe rândul din mijloc, au rămas litere așezate în ordine alfabetică, rămase așa de la primele încercări ale lui Sholes: DFGHJKL.