Noul trend: bullet journaling

Noul trend: bullet journaling

Bullet journaling este unul din cele mai în vogă trenduri. Între multele motive recunoaștem: focalizarea asupra prezentului și a ceea ce este important, sporirea productivității personale și organizarea după propriile criterii.

Doar pe Instagram, comunitatea devotaților utilizatori ai Bullet Journaling-ului, numără 8 milioane de membrii. Aceștia îți vor spune că sunt două tipuri de utilizatori ai agendei: cei care au mai multe și cei care au doar una. Desigur, cei mai mulți dintre noi folosim mai multe carnete de notițe: unul la serviciu, altul acasă, altul pentru a ne nota gânduri și idei și, poate, altul, pentru schițe și desene. Suntem genul de persoană care nu își știe, pe dinafară, contul bancar, care are mai multe calendare de perete, care are solnițe pe care scrie clar „Sare” sau „Piper”. Noi, cei mulți, trăim într-un soi de purgatoriu al organizării propriei vieți – bunele noastre intenții mai au nevoie de câteva renașteri pentru a ne dezbăra de proastele obiceiuri.

PACIENTUL ZERO

Ryder Carroll, digital designer în vârstă de 39 de ani, este cel care a inventat Bullet Journal. Era o persoană ca noi toți – multi-agendă. Născut în Viena, din părinți americani, profesori, a fost un copil neastâmpărat, neatent, neascultător, în general anxios și, în plus, ultimul din clasă, la toate materiile. Puștiul a fost diagnosticat cu deficit de atenție deși inteligența sa a fost catalogată ca fiind ușor peste medie. În liceu a început să își definească și aplice mici trucuri folosindu-se astfel de notițele din cele șase agende pe care le căra la școală pentru a face față cursurilor. Curând, strategia a dat roade și Ryder a început să dezvolte sistemul pe care l-a pus la punct. A început să-și noteze gândurile, folosind sentințe scurte și foarte precise, constatând, ulterior, că fie și doar exercițiul scrisului îl calma și îl echilibra, psihic, ajutându-l să înțeleagă, în timp, rădăcina anxietății sale. “Când auzi afară un câine lătrând, nu mai auzi nimic altceva. Dar, dacă te duci la geam și te uiți pe fereastră, te gândești că poate ceva este în neregulă, și începi să contextualizezi”.

TRATAMENT VIRAL

Carroll a urmat cursuri de digital design, după liceu, și a început curând să lucreze pentru companii media. A constatat că toți colegii săi utilizează agende, însă sporadic și ineficient. Așa că, s-a hotărât, în 2013, să realizeze un site și să producă un video în care își explică, pe larg, tehnicile și abordarea. În ciuda oricărei logici, în plină eră a avântului digital, clipul său a devenit viral, zeci de mii de oameni identificându-se cu erorile și limitările generate de aplicațiile disponibile pe smartphone.

SCRISUL, VINDECĂTOR

“Ceva, din scrisul de mână, te lasă să observi caracterul unei persoane, așa cum tot scrisul de mână ne ajută pe fiecare să devenim mai introspectivi, să considerăm cu mult mai multă atenție ce și cum scriem”, declară Carroll, acum devenit o persoană extrem de calmă, cumpătată și atentă la toate detaliile din jurul său. BuJo, prescuratarea Bullet Journaling, definește – în plus față de actul de a lua notițe – o comunitate care încearcă să-și reconstruiască personalitatea alterată de noianul digital care ne inundă în fiecare moment. Un pericol, pentru umanitate? “Nicidecum”, declară Carroll, “este un pasaj din care vom ieși curând”.

www.bulletjournal.com

Lasă un comentariu

© 2020 Urban Fine Art