Cum să creștem copii de succes?

Cum să creștem copii de succes?

Aceasta este o poveste despre Elon Musk, spusă de mama sa, și conține tipurile de informații care ne pot inspira în dificila și nobila noastră îndatorire, ca părinți.

Musk a împlinit de curând 50 de ani, iar mama sa, Maye Musk, a marcat ocazia într-un mod foarte muskian: un tweet, cu o fotografie a sa și Elon bebeluș, în Africa de Sud, în 1971.

Maye Musk a scris anul trecut o carte în care a explicat, printre altele, filosofia sa, despre care spune că l-a ajutat pe Elon să devină Elon Musk, cel pe care-l admiră întreaga planetă, astăzi.

Un lucru în special, pe care îl subliniază Maye, și care, susține ea, a dat roade este următorul: dacă părinții trebuie să facă o alegere între a-și îndruma copiii la fiecare pas, a-i ajuta să găsească cel mai bun traseu în viață sau pur și simplu să stea deoparte, lăsându-i să meargă pe orice cale cred că li-se potrivește, Maye Musk declară ce cel mai bine este să alegem această din urmă cale, precum a făcut ea.

La treabă, de mici

Maye Musk spune că fiind o mamă singură a trei copii, ce lucra cu normă întreagă, pentru că nu avea încotro, nu a fost o alegere pentru copii ei să se maturizeze rapid și să se implice în susținerea familiei.

„Nu le-am spus niciodată ce să studieze, nu le-am verificat temele; toate acestea au fost responsabilitatea lor”, scria Maye…

Nu-i obișnuiți cu luxul

„Când mergeau la facultate, trăiau în condiții destul de proaste: saltea pe podea, șase colegi de cameră într-o o casă dărăpănată. Dar erau bine, chiar și așa”, supune ea. „Mulți părinți sunt stresați în legătură cu copiii lor. Sfatul meu? Lasă-i pe copiii tăi să fie responsabili pentru viitorul lor… Învață-i bunele maniere, acordă-le educația fundamentală, dar lasă-i să decidă singuri ce vor”.

Toate acestea sunt lucruri pe care mulți părinți aspiră să le pună în practică, în timp ce își cresc copiii, dar majoritatea nu o fac în realitate.

Un lucru este să spui că vei lăsa odrasla să își asume propriile alegeri, pentru a se motiva să studieze sau să aleagă singuri ce-i interesează cel mai mult și cu totul alt lucru este să nu te implici deloc, deliberat, și să-i lași să eșueze atunci când nu se performează suficient de bine sau fac alegeri eronate.

Dar există un contrapunct la ceea ce împărtășește Maye Musk — trei contrapuncte, de fapt: în primul rând, stilul ei face țăndări toate sfaturile parentale tribulate de experți — de exemplu, ideea că o abordare de tipul „luați-le partea” este mai preferabilă stilului „lăsați-l să sângereze”, o teorie populară, pentru o vreme, la începutul anilor 2010. În al doilea rând, faptul că Elon a avut o copilărie foarte furtunoasă și complicată, mai ales după ce părinții săi Maye și Errol Musk au divorțat (Elon Musk avea aproximativ 9 ani), a ales să trăiască ani de zile cu tatăl său. Ulterior a regretat această decizie și l-a numit pe tatăl său „o ființă umană cumplită”.

În cele din urmă, avem dilema corelație versus cauzalitate: da, filosofia lui Maye Musk este interesantă, în lumina a ceea ce a ajuns să devină fiul ei, dar nu știm cu certitudine dacă succesul uriaș al fiului său se datorează stilului ei sau nu — oricum ar fi, Elon Musk are o valoare netă personală (raportată) de aproximativ 166 miliarde de dolari și este directorul executiv al mai multor companii lider în segmentul în care acționează.

Focus pe rezultate

Maye își aduce aminte o poveste, legată de aniversarea sa, de 50 de ani, în 1998: Elon și fratele său, Kimbal, i-au oferit o căsuță de jucărie și o mașină de jucărie de mărimea unei cutii de chibrituri asigurând-o: „Într-o zi îți vom cumpăra variantele adevărate!” Anul următor, frații Musk au vândut prima lor companie, Zip2, pentru 307 milioane dolari și și-au îndeplinit promisiunea.

Indiferent cum judecăm stilul „liber-ales” al doamnei Musk, un lucru este cert — cu cât mai devreme se lovesc de greutăți și înțeleg vicisitudinile vieții, cu atât copii au mai mult timp în a acumula experiențe și a găsi soluții la chestiunile de zi cu zi. De aici, extrapolând, înțelegem că mintea lor va funcționa în toate situațiile în modul „focus pe rezultate”.

Lasă un comentariu

© 2020 Urban Fine Art