Memento mori

Memento mori

Memento mori” este o expresie în latină care se traduce prin „Amintește-ți că vei muri”. Nu este deloc o invitație la disperare. Este un apel pentru a aprecia viața, chiar acum, o practică străveche de a ne aminti că viața nu este nelimitată și de a folosi această învățătură pentru a face tot ce ne stă în putință și a trăi o viață împlinită. Sau, mai bine, folosind acest adevăr pentru a determina modul în care trecem prin viață.

„Ai putea părăsi viața chiar acum! Lasă acest adevăr să determine ce faci, ce spui și ce gândești” Marcus Aurelius

„Memento mori” este o chemare la a reflecta și medita asupra locului nostru în Univers. Este, de asemenea, un apel la mai multă atenție asupra alegerilor noastre zilnice, amintindu-ne să facem tot ce ne stă în putință pentru a îmbrățișa plenitudinea vieții, chiar acum.

Adevărul despre viața noastră, pe Pământ, este mortalitatea. Știm asta, deja. Dar, de câte ori ne găsim în ipostaza în care acțiunile și deciziile noastre pleacă de la acest lucru?

„Caută să acorzi fiecărei acțiuni din viața ta însemnătatea ca și cum ar fi ultima din viața ta” Marcus Aurelius

Pare un simplu memento să ne concentrăm asupra priorităților esențiale din viață. Dacă suntem conștienți că viața noastră este finită putem să ne concentrăm mai mult pe ceea ce este important și mai puțin pe chestiuni nesemnificative, și griji inutile, care ne ocupă mintea.

Viața ne oferă ocazia rară de a trăi momentul, de a încetini și de a lua totul din jurul nostru, dar insistăm să grăbim fiecare proces, să urmărim iluzii și să ne fabricăm puncte de vedere. Cunoașterea mortalității ne ajută să discernem, să reflectăm asupra menirii noastre, să alegem între acțiuni, rutine și obiceiuri care ne permit să trăim o viață semnificativă astăzi, nu mâine sau în viitor. Este o filozofie menită să vă încurajeze să urmărim ce e esențial în viață, pentru că viața este ceea ce avem acum.

Memento Mori, pentru claritate

„Când te ridici dimineața, gândește-te la ce privilegiu este să fii viu, să gândești, să te bucuri, să iubești …” Marcus Aurelius

Viața este finită, dar nu mulți oameni se gândesc la această limitare fundamentală. Când tratezi viața ca pe un dar, folosești înțelepciunea pentru a determina direcția vieții tale și modul în care îți petreci fiecare zi.

Stoicii din antichitate au folosit Memento Mori pentru a revigora viața și pentru a defini prioritățile, a da sens vieții și a căuta progresul. Au tratat fiecare zi ca pe un cadou și și-au reamintit în permanență să nu piardă timpul cu activități banale sau a se afunda în vanitate.

Atunci când apreciezi conștient viața, îți alegi cu atenție acțiunile și reacțiile. Devii conștient de ceea ce contează și ce nu și folosești acea înțelepciune pentru a găsi pace, calm și sens în mijlocul haosului din jurul tău.

„Nu omul ar trebui să se teamă de moarte, dar ar trebui să se teamă să nu înceapă să trăiască niciodată” Marcus Aurelius

Mulți oameni nu apreciază viața până când nu sunt aproape de a o pierde sau când nu mai au libertatea și timpul pentru a se bucura de darurile existenței.

Astăzi, chiar acum, gândește-te la toate lucrurile bune și semnificative de care ești capabil, și suficient de norocos să le trăiești. De fapt, posibilitățile pentru o viață împlinită sunt nelimitate. Chiar dacă îți închiriezi timpul pentru a-ți câștiga existența, poți planifica și programa experiențe unice în momentul pe care-l alegi. Într-o lume profund haotică și într-o goană nebună după iluzii, suntem prea ocupați pentru a observa detaliile vieții care merită atenția noastră. Abia atunci când facem o pauză, pentru a petrece timp în natură și/sau cu oamenii care înseamnă într-adevăr ceva pentru noi, întrezărim natura profundă a „Memento mori”.

Dacă incertitudinile viitorului ne macină, să ne gândim la ceea ce putem efectiv controla și la orice este în afara controlului nostru și, apoi, să alegem următoarea noastră acțiune, în consecință.

Fă-ți timp să te deconectezi și petrece mai mult timp cu cei la care ții. Apreciază darul vieții și bucură-te de detaliile pe care le treceai adesea cu vederea.

De fapt, pentru a-i capta esența, „Memento mori”, ar trebui tradus prin: „Amintește-ți să trăiești!”

Lasă un comentariu

© 2020 Urban Fine Art