Oamenii de știință creează structuri de nanotuburi din carbon, bazate pe modelul Roții Vieții – un motiv grafic pe care-l regăsim, de milenii, în aproape toate culturile și civilizațiile umane – în principal pentru că este structura-bază a dispozitivelor de stocare de înaltă densitate și a sistemelor eficiente de răcire a cipurilor. Aceste forme au fost copiate din natură și dezvoltate pentru că structura este deosebit de rezistentă (mecanic și energetic) și suplă, totodată.
Anastasios John Hart, de la Universitatea din Michigan, „cultivă păduri”, structurate cu grijă, de nanotuburi de înaltă calitate iar forma ideală la care a ajuns este derivată din modelul vizual al Roții Vieții.
Imaginea prezentată mai sus este realizată cu un microscop electronic de mare acuratețe și prezintă nanotuburi dezvoltate pe verticală, „cultivate” pe baze din siliciu. Fiecare structură este formată din mii de nanotuburi iar viteza de creștere a acestor structuri, deosebit de mici, în mediu controlat, este de 650 kilometri pe oră!