Părinții sub presiune

Părinții sub presiune, începe școala altfel…

Schimbarea structurii școlare îi neliniștește pe mulți copii, iar măsurile luate de autorități pentru a încetini rata de contagiune nu sunt pe placul micilor jucăuși. Și, nici nu e de mirare – câteva ore cu masca pe față i-ar putea face pe copii să se simtă inconfortabil sau obosiți, neliniștiți, nervoși sau anxioși. Aceasta înseamnă că mamele și tații ar trebui să vorbească deschis cu copilul lor despre situația actuală, dar și să ofere perioade în care copilul să se poată relaxa, sau pur și simplu să se joace.

Motivează

Chiar dacă primele săptămâni de școală vor fi o provocare, e important ca cel mic să rămână motivat să învețe. Copiii sunt, în general, curioși și dispuși să învețe. Pentru că își dau seama cât de interesant poate fi să descoperi și să încerci lucruri noi. Chiar dacă ideile unui puști sunt neobișnuite, sprijină-le! Laudă-i ideile creative, chiar dacă acestea nu par semnificative și importante. În acest fel, părinții își ajută copilul să-și cunoască propriile interese și limite.

Încurajează hobby-uri!

Învățătura este adesea mai importantă, pentru părinți, decât activitățile extrașcolare. Dar, activitățile pe care puștiul le face cu drag, în timpul liber, îl ajută să-și dea seama că este nevoie de perseverență, pentru a obține succes. Fie la pian, PC sau hochei: numai cu pregătire intensă micuții devin profesioniști. În acest sens, cei care au înțeles acest lucru pot supraviețui mai bine orelor de învățare obligatorii.

Temele au sens?

Copiii și adolescenții care își fac, cu conștiinciozitate, temele sunt mai responsabili decât cei care nu se deranjează sau nu fac un efort. Temele sunt importante și semnificative nu numai pentru performanța școlară, ci și pentru dezvoltarea personalității, cu condiția ca acestea să fie realizate din proprie inițiativă, și nu împinși de la spate.

E bine știut faptul că gradul de responsabilitate al copiilor scade, la începutul adolescenței. Însă conștiinciozitatea cu care își fac temele poate contracara, în mod evident, această evoluție.

Greșeli… părintești

Pentru ca cei mici să se poată descurca independent la școală, sunt necesare anumite condiții. Cu toate acestea, apar, frecvent, greșeli:

1. Nu stabilești răstimpul pentru teme.

Explicație – Ritualurile sunt cele care-i oferă copilului un model foarte exact asupra cum trebuie să se desfășoare ziua. Prin urmare, este important ca temele să fie făcute, pe cât posibil, la aceeași oră, în fiecare zi.

2. Lași copilul obosit să-și facă temele.

Explicație – Un copil nu ar trebui să-și facă temele înainte de culcare. În cazul în care oboseala se anunță deja, puiul nu va fi capabil să se concentreze în mod corespunzător. În cel mai bun caz, își va respecta sarcinile incomplet.

3. Obligi copilul să învețe toată ziua.

Explicație – Un copil ar trebui să aibă câteva hobby-uri care-i servesc drept echilibru. De aceea, ziua nu ar trebui să fie plină de activități obligatorii.

4. Ai idei preconcepute.

Mulți părinți sunt de părere că învățarea este singura sarcină a copilului, de aceea ar trebui să-și facă singur temele. Dar, nu e chiar așa. Întreabă-te: ce se poate face, dacă puiul nu a învățat să lucreze independent? Părinții nu trebuie să-i dea copilului soluțiile, ci să-l ajute, să-i explice, atât cât se poate, așa încât să-i dezvolte încrederea în sine și perseverența.

Timp, în aer liber

După câteva ore cu masca peste nas și gură, copilul are nevoie să petreacă timp afară, în aer curat. Cu respectarea distanței sociale, puiul tău poate beneficia de o sumedenie de activități distractive și… sigure. O plimbare cu bicicleta, jocurile cu mingea, pictură în aer liber, picnic în parc sau, la sfârșit de săptămână, o drumeție în apropierea casei. Asta, cel puțin până în momentul în care se va implementa, și la noi, sistemul de învățământ din Finlanda, considerat unul dintre cele mai bune sisteme de învățământ din lume, unde există conceptul de “outdoor education”, educație realizată afară, prin experiență directă, în natură, prin excursii, vizite sau ore de joacă afară.

Lasă un comentariu

© 2020 Urban Fine Art