Radar quantic

Radar quantic

Dacă până acum știam că submarinele de atac de ultimă generație, din clasele Virginia și Sea Wolf, sunt, practic, de nedetectat de sonarele contemporane, iată că avansul tehnologic și aplicațiile fizicii cuantice le transformă în mașinării arhaice. Motivul? Cercetătorii australieni au pus la punct un magnetometru cuantic dedicat detectării câmpurilor magnetice foarte slabe, în apă.

Profesorul Andre Luiten, de la Institute for Photonics and Advanced Sensing, relatează că prin noua metodă este posibil să fie detectată o monedă aflată pe fundul mării, la 3000 metri adâncime.

Derivat din această tehnologie, dincolo de capacitatea de a detecta submarine sau comori, aceasta poate servi drept senzor avansat de navigație, evitându-se astfel dependența de sateliții orbitali, pentru a rămâne pe cursul stabilit.

Sateliții ar putea folosi, în viitor, senzori cuantici, în locul celor poziționali, actuali. Nu în ultimul rând, acest schimb de date între sateliți și receptorii de la sol va putea ameliora comunicațiile în orice medii – aer, apă, sol – întrucât rezonanța magnetică cuantică nu depinde de puterea cu care sunt emise undele ci de fenomenul legăturii cuantice, prin care doi electroni ce au făcut parte din același sistem, chiar dacă se vor afla la distanțe uriașe unul de altul, vor reacționa identic, la orice stimuli.

Lasă un comentariu

© 2020 Urban Fine Art