Stresul favorizează inflamațiile

Stresul favorizează inflamațiile

Un nou studiu realizat la Universitatea Yale a rezolvat un mister pe care știința nu a fost reușit foarte mult timp să-l înțeleagă: modul în care stresul acut pare să amplifice reacții inflamatorii, în ciuda faptului că mulți hormoni asociați stresului suprimă acțiunea sistemul imunitar.

Timp de câteva decenii, legătura dintre stres și afecțiunile inflamatorii a fost clară, multe boli cronice declanșându-se în mod evident, în perioadele acute de stres. Cu toate acestea, la baza acestei observații stătea un paradox inexplicabil; hormonii eliberați de organism, în situații de stres, cum ar fi cortizolul și adrenalina, conferă efecte imunosupresive în mod distinct, însă stresul pare să stimuleze inflamația.

Noul studiu a rezultat dintr-o nouă observație de laborator: prelevarea de probe de sânge de la șoareci este o procedură inerent stresantă pentru aceștia și cercetătorii au observat că aceasta este corelată cu o creștere a nivelurilor de interleucină-6 (IL-6). Nivelurile crescute de IL-6 au fost implicate anterior în afecțiuni autoimune și stres acut, dar exact modul în care este eliberat nu a fost studiat.

Rezultatele noii cercetări, descrise drept „complet neașteptate”, relevă faptul că IL-6 este secretat de celulele grase în fața stresului acut. Acest mecanism este cel care amplifică inflamația atunci când ne confruntăm cu o situație stresantă. Și, atunci când semnalizarea dintre creier și celule a fost blocată la șoareci, animalele nu mai prezentau răspunsuri inflamatorii când erau expuse unor situații stresante.

Dar, o întrebare a rămas fără răspuns – ce funcție evolutivă explică de ce stresul declanșează un mecanism imunitar dăunător? Aici, cercetătorii au descoperit că IL-6 joacă un rol fundamental în medierea hipoglicemiei. În esență, acest lucru ajută la pregătirea organismului pentru creșterea producției de glucoză, necesară drept „combustibil” pentru răspunsul nostru la „luptă sau pericol”. Astfel, studiul explică, dintr-o perspectivă evolutivă, această adaptare drept prețul pe care l-am plătit pentru a evita efecte inflamatorii mortale, ulterioare depășirii situației stresante.

Lasă un comentariu

© 2020 Urban Fine Art