Cânepa, dincolo de prejudecăți

Cânepa, dincolo de prejudecăți

Hrana, îmbrăcămintea și hârtia sunt făcute din plante. Dezvoltarea de noi medicamente se bazează întotdeauna pe un model natural. Chiar și antibioticul – una dintre cele mai importante descoperiri ale secolului XX, care a salvat viețile nenumăratelor persoane – este doar imitația unui proces natural. Și, cum rămâne cu cânepa?

O CULTIVĂM DE MII DE ANI

Această plantă valoroasă este folosită încă de acum 10.000 de ani, datorită proprietăților sale diverse. De mii de ani, ea oferă fibre, ulei valoros și substanțe medicamentoase, până când a fost ostracizată, din motive economice. Dar, aici, în Europa, are condiții prielnice de creștere, pentru că planta e robustă și cine o cultivă poate jongla cu abilitățile sale, și sperăm că drumul ei nu a ajuns încă la capăt. Deși există unele inițiative care promovează cultivarea de cânepă, și unele persoane private pot chiar cumpăra semințe, există încă un drum lung de mers.

CE POATE FACE CÂNEPA PENTRU NOI

CO2 Pe măsură ce crește, cânepa produce tone de oxigen, pentru care transformă dioxidul de carbon în substanța vitală, prin fotosinteză. O tonă de cânepă produce două tone de oxigen, în timpul creșterii sale.

Textile În timp ce bumbacul, din care sunt fabricate cele mai multe dintre hainele și textilele noastre, trebuie să fie importat din zone îndepărtate ale globului, cânepa poate crește la nivel local. În plus, bumbacul este foarte sensibil și consumă multă apă, în timpul creșterii sale. Pentru producerea unui kilogram de bumbac pentru țesături, sunt necesari nu mai puțin de 11.000 de litri de apă. În plus, sunt folosite numeroase erbicide și alte toxine pentru a crește, cu succes, plantele.

Producția de bumbac reprezintă un sfert din toate toxinele arabile pulverizate la nivel mondial. O situație de neimaginat în fața unei planete în care tot mai mulți oameni au nevoie de îmbrăcăminte și hrană. Cânepa comercială, pe de altă parte, consumă doar o fracțiune din cantitatea de apă necesară bumbacului, și anume 2500 de litri. Planta este rezistentă, mai puțin predispusă la dăunători și nu trebuie să fie tratată cu pesticide. Toate hainele pot fi realizate din cânepă, exact la aceeași calitate ca cele din bumbac. Ce ușurare ar fi pentru ecosistemul planetei noastre…

TEXTILELE DIN CÂNEPĂ

Există dovezi că, în China, deja în anul 28, e.n., apăreau confecții din fibre de cânepă. Dar, un material textil conservat a fost datat în anul 1.000 Î.Hr.
Iar în secolul al XVII-lea, textilele de cânepă au experimentat un boom real. Tot atunci, deoarece transportul maritim a cunoscut o epocă de glorie, iar navele aveau vele, tot cânepa era folosită pentru tachelaj (ansamblul parâmelor folosite la manevrarea pânzelor și a vergilor pe o navă), pentru corzi, plase și steaguri, precum și pentru uniformele marinarilor, pentru că fibrele sunt rezistente la rupere și la umezeală. Și chiar și țesăturile care nu mai erau purtate nu erau aruncate la gunoi, acestea deveneau o materie primă valoroasă, deoarece de la vele, frânghii și îmbrăcăminte ce nu mai erau folosite, fibrele de cânepă erau transformate în pastă, pentru producția de hârtie.

Producția europeană de textile a experimentat o perioadă bună și productivă până în secolul al XVIII-lea.

Industrializarea și interzicerea cultivării plantei i-au adus declinul, iar bumbacul și-a început marșul triumfal, peste lume. În plus, tot mai puține nave cu vele au început să navigheze, iar fibrele sintetice le-au înlocuit pe cele naturale.

RENAȘTEREA PLANTEI DE CÂNEPĂ

Să fie oare de modă veche cei care-și doresc relansarea culturilor de cânepă? Nu, aceștia sunt oamenii care recunosc potențialul ecologic și economic al unei culturi native pentru plasarea noastră geografică.

În plus, cânepa nu este doar o plantă utilă, dar, de asemenea, o plantă medicinală. Canabisul este încă folosit ca un leac.

Extractele din cânepă încă puteau fi, până acum câteva decenii, cumpărate legal, din orice farmacie. Desigur, interesele unei industrii stau în calea continuării producției de cânepă și utilizării acesteia.

Să aruncăm o privire la unele date interesante, din istoria acestei plante, pe care mulți nu o știu…

CIFRE ȘI FAPTE

Cu 12.000 de ani în urmă, existau deja primele urme de utilizare a cânepei, în Asia. Bine-cunoscuta plantă Cannabis sativa este nativă aici, mai precis în Asia de Est.

În Tübingen, un oraș în sud-vestul Germaniei, au fost găsite semințe de cânepă datând din anul 5.500 Î.Hr. Cu 4.300 de ani în urmă, era deja descris modul în care cânepa poate fi folosită ca un medicament.

În jurul anului 960 Î.Hr., regele Solomon a ordonat fabricarea unui număr mare de corzi de cânepă, pentru construcția templului, primul templu din Ierusalim, care a fost lăcașul sfânt al vechilor evrei.

În jurul anului 800 î.Hr., sciții nomazi (popoarele din răsăritul Europei erau denumiți sciți, de către scriitorii antici) au răspândit cânepa extensiv, sporind producția prin mărirea suprafețelor cultivate.

Cu 2500 de ani în urmă, semințele de cânepă erau un cadou de înmormântare popular, în rândul germanilor și celților. În China, impozitele erau plătite în cânepă și tot aici a fost dezvoltată prima hârtie de cânepă.

Cu 1600 de ani în urmă, englezii și germanii au început să cultive planta.

În jurul anului 900, Charlemagne (Carol cel Mare, rege al francilor, din 768 până la moarte, și fondator al Imperiului Carolingian) angajează fermierii din țara sa la cultivarea de cânepă, semințele devenind un mijloc de plată pentru impozite.

În 1390, prima fabrică de hârtie, destinată producției de masă, a fost deschisă la Nürnberg, un oraș din Franconia Mijlocie, landul Bavaria, Germania. Materia primă era o pastă din zdrențe din cânepă.

În anul 1450, s-a tipărit prima Biblie, pe hârtie de cânepă.

Dar cultura importantă a fost interzisă, în tot mai multe locuri, și înlocuită de alte soluții, adesea sintetice. În anii 1990, a devenit clar că interzicerea plantei și a produselor sale a fost rezultatul considerentelor economice. O concurență puternică urma să fie eliminată.

Mulți experți sunt în favoarea reutilizării cânepei. Din această plantă nativă se pot produce hârtie, textile și produse alimentare și, de asemenea, are potențialul de a aduce o contribuție importantă la protejarea climei. Crește extrem de repede, aproximativ patru metri în o sută de zile (până la 10 cm pe zi), nu necesită îngrășământ sau insecticide, și aproximativ 97% din plantă poate fi procesată – fibre, semințe, frunze, flori. Cânepa are o rezistență naturală împotriva dăunătorilor, pentru că anumite proteine din plantă țin la distanță insectele și șoarecii. Din aceste motive, planta poate fi folosită la tencuieli izolatoare, fiind foarte eficientă la diferențele de temperatură, dar și împotriva formării mucegaiului.

ELIXIR DE FRUMUSEȚE

Acizii grași nesaturați Omega-3 și Omega-6 conținuți în uleiul de cânepă nu numai că au un efect regenerator și de reînnoire a celulelor, dar și întăresc funcția naturală de protecție a pielii. În același timp, acizii grași asigură umiditatea – pielea uscată, tensionată devine rapid, din nou, suplă. Părul, de asemenea, beneficiază de aceste virtuți: șampoanele pe bază de ulei de cânepă sunt remediul perfect natural pentru scalpul sensibil și părul uscat.

Superplanta verde s-a dovedit a fi un adevărat panaceu pentru pielea cu acnee, deoarece canabidiolul conținut are un efect puternic antiinflamator. În același timp, acesta încetinește în mod natural supraproducția de sebum, fără să usuce pielea – deseori un efect secundar dureros al produselor antiacneice. Când vine vorba de antiîmbătrânire, cânepa, de asemenea punctează scoruri ridicate: există mulți antioxidanți în plantă care protejează împotriva influențelor dăunătoare ale mediului și poluării, pielea rămânând elastică.

Lasă un comentariu

© 2020 Urban Fine Art