Transpiri mai mult, miroși mai bine

Transpiri mai mult, miroși mai bine

Până acum, nu aveam nicio metodă să facem tricourile cu care mergem la sală să miroasă proaspăt, dar un nou material revoluționar ne va oferi oportunitatea de a sta lângă cineva, fără să-i rănim simțul olfactiv.

Deși nu este ceva nou, impregnarea materialelor textile cu diverse arome, cercetătorii portughezi au dus conceptul mai departe, combinându-le cu tehnologia de ultimă generație. Inginerii de la Universitatea Minho, Portugalia, au dezvoltat două metode, modificând structura țesăturii de bumbac, prin care aceasta, în contact cu transpirația, emană un plăcut miros citrat.

Tehnologia nouă, la care cercetătorii au apelat, implică utilizarea unei proteine secretată de râtul porcilor, care se leagă de moleculele aromate, acestea din urmă fiind astfel foarte simplu de manipulat și stocat. Pentru transferul în structura materialului textil, s-au folosit de așa-numitele legături carbohidratate. Cea de-a doua metodă diferă de prima doar în ce privește impregnarea materialului, de această dată folosindu-se lipozomi pentru a atașa proteinele de textile.

Metodele sunt atât de eficiente încât structurile aromatice din material rezistă, fără a fi deloc afectate, chiar și la mai mult de 100 de cicluri utilizare/spălare.

Lasă un comentariu

© 2020 Urban Fine Art