Jordan Peterson

Peterson, 12 rules

Dacă vei face din fericire sensul vieții, de fiecare dată când nu ești fericit, vei simți că ai ratat. Dacă, totuși, faci ceea ce este semnificativ, în fiecare situație, chiar și eșecul va avea un scop.

Citatul de mai sus este una dintre cele 12 reguli „pentru viață” ale lui Jordan Peterson și, la fel ca restul, este plină de bun simț, abundă de concret.

Peterson este o figură controversată: filozof, profesor de psihologie la Universitatea din Toronto, psiholog clinic, autor și speaker internațional.

1. Stai drept, cu pieptul în față

Dacă ai o zi proastă, cu o atitudine bună, poți face din cele 24 de ore ceva semnificativ. Postura deține puterea. Tu decizi dacă mergi drept sau hălăduiești fără țintă, dacă zâmbești sau arăți prost, dacă te concentrezi asupra a ceea ce nu a funcționat sau a ceea ce trebuie făcut. Amintindu-ne că avem tot timpul acest control atunci când vremurile sunt dificile, putem transforma dramatic experiența noastră despre cât de grele sunt de fapt, momentele grele. Exprimă-te, stai drept, zâmbește, cucerește ziua!

2. Tratează-te ca pe cineva pe care ești responsabil să-l ajuți

Singura perspectivă pe care o avem asupra vieții este a noastră și, din moment ce trebuie să analizăm tot ceea ce este trăim, este ușor să ratăm lucrurile. Cu toate acestea, prietenii noștri văd doar părți mici din noi – acele părți pe care le pot vedea clar.

Este ușor să vezi că o relație nu funcționează atunci când nu este a ta. Când prietenul tău face alegerea greșită, în carieră, răspunsul pare evident.

Întrebați-vă: „Ce mi-ar spune prietenii să fac?” Ce ar vedea și spune un observator neutru? Dacă poți privi în oglindă și să-i spui reflecției tale adevărul dur pe care trebuie să îl audă, în cele din urmă, ai învățat să acționezi în propriul interes.

3. Fă-ți prieteni doar persoanele care-ți doresc binele

Dacă prietenii tăi sunt mai îngrijorați că te vor pierde, decât să te iubească necondiționat, vor rămâne alături de tine, pe cheltuiala ta. Prietenii adevărați se conectează cu tine pentru că aveți aceleași seturi de valori, credeți în aceleași lucruri. Onestitatea, curiozitatea, smerenia – orice ar fi – susținerea acestor va însemna, adesea, să vă puneți interesele deasupra lor. Exact ceea ce fac adevărații prieteni.

4. Compară-te cu cine ai fost ieri, nu cu cine ești astăzi

O persoană care câștigă 500.000 de dolari pe an se va simți grozav într-un cartier în care toată lumea face 250.000 de dolari pe an, dar se va simți mizerabil în Dubai. Dar dacă se simte mai bine sau mai rău, starea derivă din comparație și statutul îi afectează emoțiile. Nu lăsați statutul să vă afecteze emoțiile. Indiferent dacă simțiți că o duceți nemeritat mai bine decât alții sau sunteți rușinați că vă este mai rău, ambele gânduri sunt surse de energie negativă. „Comparația este moartea bucuriei”, spunea Mark Twain – dar este și nașterea nenorocirii.

Dacă trebuie să comparați, uitați-vă la „pozele” voastre de ieri. Priviți cât de departe ați ajuns, cu ce vă puteți mândri și rețineți ce ați învățat pe parcurs. Dar, ar fi mai bine dacă nu ne-am compara deloc.

5. Nu-ți lăsa copii să facă ceva care să te facă sa-i displaci

Când fiul tău lovește un coleg, la școală, nu comportamentul lui te înfurie. Eșecul ca un părinte este cel care te lovește. „Care este exemplul pe care i l-am transmis, că îi vine să lovească, în primul rând?” Aceasta este o întrebare urâtă, la care trebuie să-ți răspunzi brutal.

Dacă vrei să-ți salvezi pe copiii, partenerul, prietenii de probleme, învață-i cum să devină genul de persoană care nu intră în probleme. Fiți conștienți de exemplul pe care îl setați în fiecare zi.

Apărați liniile morale dacă trebuie, dar atât timp cât puteți, asamblați-i pe cei din jurul vostru de aceeași parte a acestor linii, arătându-le poziția voastră.

6. Pune-ți sinele în ordine, înainte să critici pe cineva

O zicală din Germania spune așa: „Dacă toată lumea ar face curat, în fața propriei uși, străzile vor fi curate.” E adevărat și reflectă exact personalitățile noastre. Este, practic, o muncă ce nu se termină niciodată, pentru că mereu vor rămâne lucruri de îmbunătățit. În fiecare dimineață, alege unul din acele lucruri pe care vrei să le îmbunătățești. Concentrează-ți eforturile în direcția pe care o stabilești. Uită-te înăuntru, luptă-te cu proprii demoni și, până la ora la care termini programul de serviciu, te vei trezi zâmbindu-i aproapelui tău, în loc să strigi la el.

Petersen, 12 rules

7. Urmărește ceea ce este semnificativ (nu ce este convenabil)

Când Voldemort se întoarce în Hoggwarts, Dumbledore îi spune în cele din urmă lui Harry Potter: „În curând, trebuie să facem cu toții alegerea între ceea ce este corect și ceea ce este ușor.”

Noi, oamenii de rând, nu luptăm împotriva magiei întunecate, dar în fiecare zi, alegem între ceea ce este corect și ce este ușor. Puteți tăia fața cuiva, în trafic. Puteți vinde un supliment nutritiv în care nu credeți. Sunt o mulțime de oportunități și scurtături pentru a o lua pe drumuri convenabile, dar imorale.

Sau, puteți face lucrurile pe calea dificilă – și să vă faceți viața mai ușoară. Nu pentru că transportați o „încărcătură” ușoară, ci pentru că vă întăriți spatele – pe care vreți să îl țineți și simțiți drept – de fiecare dată când îl folosiți, totodată atenuându-vă conștiința.

8. Spune adevărul sau, cel puțin, nu minți

Nu este greu să comunicăm clar. Este greu să ai curajul să rămâi consistent față de valorile pe care le-ai stabilit. Minciuna funcționează astăzi, dar devine mai greu cu fiecare mâine. Adevărul s-ar putea să fie inconfortabil acum, dar în fiecare zi în care îl propagi, viața ta va fi mai ușoară.

O construcție din minciuni este una fragilă – o mică greșeală și totul se prăbușește. Adevărul este un fundament solid – crește centimetru cu centimetru, dar nu se va crăpa niciodată sub picioarele tale.

9. Ascultă ca și când persoana care vorbește știe ce tu nu știi

Este un fapt: fiecare persoană pe care o veți întâlni știe ceva ce de care nu avem habar. Nimeni nu a surprins mai bine ce trebuie să facem în acest sens decât filosoful grec Epictetus: „Avem două urechi și o gură. Astfel, putem asculta de două ori mai mult decât vorbim.”

10. Fi precis în discursul tău

Există acea faimoasă scenă din filmul Notebook, în care Ryan Gosling o întreabă pe Rachel McAdams, din nou: „Ce vrei?”

O întrebare grea. Oamenii sunt creaturi complexe. Cu toate astea, îi apreciem pe cei care fac eforturi sincere, să ne dea un răspuns direct.

Cuvintele tale, pentru tine, ar trebui să fie clare: „Vreau să fiu bogat” este un vis, în timp ce „Vreau să am o casă pe plajă, în zece ani” este un plan. Cuvintele contează – gândește-te la cuvintele potrivite.

11. Nu-i deranja pe copii, când se joacă

Peterson: „Când eram copil, eu și prietenii mei obișnuiam să facem întrecere cu scuterele noastre, pe un deal. O singură dată, am derapat pe frunzișul umed și am căzut. Ne-am ridicat, am mers un pic și apoi am reîncălecat pe scutere.”

Eșecul este o parte esențială a vieții. Dacă copiii nu au spațiu pentru a-l experimenta singuri, ei nu vor ști să se descurce mai târziu, atunci când contează cu adevărat.

De ce se plâng tinerii de 22 de ani, astăzi, când sunt respinși sau că nu obțin ce vor? Pentru că părinții lor nu le-au permis să cadă de pe skateboard, să se împiedice, să alunece pe frunziș, cu scuterul.

Viața nu este trăitul mereu în siguranță – sau, cel puțin, nu poți să o joci mereu având o plasă de siguranță. Va însemna că nici nu trăiești și nici că ai o viață bună.

12. Mângâie o pisică, atunci când o întâlnești pe stradă

Dacă ceva te face să zâmbești, acordă-ți o secundă să-ți amintești lucrul ăsta. Lasă clipa să lenevească. Nu te grăbi. Momentele mici sunt cele din care este făcută viața iar la final, ne amintim toate aceste momente aparent insignifiante, dar pline de bucurie – poți să asculți foșnetul vântului, poți să mângâi o pisică oarecare pe stradă, poți să zâmbești când vezi un apus frumos – nu lăsa momentele să treacă fără să le observi. Momentele sunt tot ce avem.

Dacă citim cărți doar pentru a extrage cunoștințe, nu putem învăța cele mai importante lecții pe care trebuie să ni le amintim. Poate, ne vom aminti de ceea ce am citit, extrapolând, aducând în realitatea trăită apropiată nouă, spusele autorului: „Are dreptate, așa e, și prietenul meu a procedat ca în exemplul autorului”, ne putem spune, însă vom intra pe o cale pe care nu vrem să o urmărim până la sfârșit. Pentru că vom presupune. Încheierea unei cărți nu ar trebui să te impresioneze. Ar trebui să ne facă să ne simțim ca și când, lângă un foc de tabără, te ridici să-i mulțumești unui prieten pentru povestea pe care ți-a spus-o și, apoi, mergi pe drumul tău. Indiferent dacă este Peterson sau altul, flăcările acelor focuri ne vor ghida pentru anii următori.

Lasă un comentariu

© 2020 Urban Fine Art